TZ: Amber Waves v Galerii SVĚTOVA 1

Shahrzad Jahan, Salome Jokhadze, Basim Magdy, Valentina Manzoni, Leah Nehmert, Marcela Putnová / Amber Waves / kurátoři: Michal Jalůvka, Zai Xu / Galerie SVĚTOVA 1 / Praha / 27.5. - 10.6. 2022

Mladé umění se protne s Basimem Magdym. SVĚTOVA 1 zahajuje sérii mezigeneračních dialogů

SVĚTOVA 1 zahajuje sérii mezigeneračních dialogů poetickou výstavou Amber Waves propojující mladé české i zahraniční tváře se švýcarským umělcem Basimem Magdym. Výstavu otevře vernisáž 27. května v 18:00 a k vidění bude až do 10. června. Více informací ve FB události a na www.svetova1.cz.

„Celek výstavy se tematicky zaměří na poetiku vyprávění příběhů a možnosti jejich působení na diváka, okolní svět a sebe navzájem,“ vysvětlují kurátoři Michal Jalůvka a Zai Xu.

SVĚTOVA 1 zahajuje několikaměsíční výstavní program As we grow zaměřený na mezigenerační dialog a výměnu inspirací, pohledů na svět a příležitostí. V jeho rámci se uskuteční tři skupinové výstavy propojující mladé umělce a umělkyně s etablovanými jmény – Basimem Magdym, Sharon Van Overmeiren a Aj Wej-wejem. První z výstav – Amber Waves – SVĚTOVA 1 otevře 27. května.

Amber Waves představí pestrý výběr mladých zahraničních a českých umělců a umělkyň zastupujících aktuální tendence současného umění. Výstava tkví v tvůrčím dialogu mezi vyhlášeným švýcarským umělcem Basimem Magdym, který zde uvede svůj krátký film No Shooting Stars, a pěti mladými tvářemi českého i zahraničního umění – Shahrzad Jahan (Írán), Salome Jokhadze (Gruzie), Valentina Manzoni (Itálie), Leah Nehmert (Švýcarsko) a Marcela Putnová (Česká republika) – a jejich malbami, kresbami a videi.

Vernisáž 27. 5. a program 29. 5. se uskuteční za účasti všech vystavujících.

„Blíží se k vám oslepující ohňostroj Amber Waves ze všech koutů této malé poutě. Je to zkoumání významů a pochopení toho, že naše práce dříve či později zanikne. Uvažujeme o svém čase a našem vztahu v prostoru, který jsme vytvořili. Pozice stavu dočasné existence,“ rezonuje kurátorským textem.