TZ: Festival Open Studios slaví desátý ročník

Netradiční forma zprostředkování současného umění přímo v ateliérech umělkyň a umělců je čím dál tím populárnější. Svědčí o tom 10. ročník brněnského festivalu, který se letos rozrostl o ostravského bratra, aukci děl zapojených umělců či nové programy i lokace.

Festival Open Studios se v roce 2022 poprvé koná hned ve dvou městech. Jedním z nich je již tradičně Brno, ke kterému přibyla i Ostrava, jež se do festivalu zapojuje poprvé. Novinky se však týkají i brněnské akce. Součástí festivalu budou například nově fungující ateliéry Industra v továrních prostorách bývalé Zbrojovky. Na tomto místě se bude také konat sobotní afterparty či workshop pro děti. V letošním roce navíc budou poprvé součástí programu také preformace, projekce či akce spojené s gastronomií od workshopu vaření kimchi po společné obědy a večeře s některými z umělců.

Kromě toho se můžou návštěvníci v obou městech těšit na moderované diskuze, komentované prohlídky a představení ateliérů samotnými umělkyněmi a umělci prostřednictvím tzv. artist talků. Bližší informace k programu jsou uveřejněny na stránkách openstudios.cz. Zde také naleznete postupně doplňovanou databázi, která představuje umělkyně a umělce, již se festivalu účastí v současnosti či byli jeho součástí v minulých ročnících. Tvůrci z obou měst se navíc letos zapojili do online aukce děl, kterou se organizátoři festivalu rozhodli uspořádat na podporu jejich činnosti. Aukce se uskutečňuje na platformě LiveBid.

Během Open Studios, jež se odehrají na přelomu května a června, bude na 24 lokacích možné seznámit se s téměř stovkou umělkyň a umělců. Ředitel festivalu Václav Kočí k tomu dodává: „Festival se soustředí na umělce, kteří tvoří ve společných ateliérech. Zajímají nás nejen jejich práce, ale i otázka, jak prostředí a sdílené komunity ovlivňují tvorbu. Za deset let svého fungování lze festival také vnímat jako akci, která mapuje proměňující se organismus města, na nějž reagují umělci výběrem míst, v nichž tvoří.“

Díky svému záběru a pestrosti programu Open Studios ukazují, jak různorodé je současné umění i přístupy k němu. Zároveň jsou jedinečnou příležitostí, jak se s umělci seznámit či se potkat s těmi, jejichž tvorbu návštěvníci znají. Díky partnerům a sponzorům, zvláště pak Moravskoslezskému kraji, je veškerý program přístupný zdarma.

Online aukce: 15. 5. – 12. 6. 2022

Open Studios Ostrava 26.–29. 5. 2022          ostrava2022.openstudios.cz

Open Studios Brno 2.–5. 6. 2022                   brno2022.openstudios.cz

Organizátor: Václav Kočí

Kurátoři: Silvie Šeborová (Brno a Ostrava), Hana Vorlová, Tomáš Knoflíček (Ostrava)

www.openstudios.cz