TZ: Jiří David ve SmetanaQ Gallery

Jiří David / Erekce oka / SmetanaQ Gallery / Praha / 29.4. - 19.6. 2022

Erekce oka je lehce kontroverzní název nové výstavy českého multimediálního umělce Jiřího Davida, která bude od 29. dubna k vidění ve SmetanaQ Gallery na Smetanově nábřeží v Praze. Soubor plastických obrazů doplňují instalace dalších uměleckých artefaktů vytvořených například ze skleněných váz. Většinu z vystavených děl umělec vytvořil za poslední rok. Autor neonového srdce na Pražském hradě či Klíčové sochy na náměstí Franze Kafky představí svá díla po dvou letech od poslední výstavy Jsem tady. V novém souboru se mohou návštěvníci setkat s tím, kam se posunulo umělcovo vnímání životního prostoru a společenské atmosféry posledního roku, a nechat se unést obrazy plných „intimní imaginace“. Vernisáž výstavy se koná 28. dubna v SmetanaQ Gallery od 18:00 hodin. Celá výstava potrvá od 29. dubna do 19. června 2022.

Umělec širokého spektra výrazových prostředků stále hledá nové možnosti a zkušenosti, které přenáší do fyzické podoby svých rozmanitých děl. Hledání jedinečnosti a originality občas způsobí popření jeho minulého výrazu, aby zobrazilo novou perspektivu, vyvolalo novou obohacující zkušenost. Jaká je tedy současná Erekce oka?

Kdy vše osobní je imaginace. Kdy vše intimní je imaginace. Kdy veškeré vcítění je instinkt. Kdy je ejakulace hypersonická. Kdy mlčení není pouhým tichem. Kdy mentální spojení či vztah mezi myšlenkami, pocity, pojmy, vzpomínkami, vjemy nejsou politicky lyrizujícím brakem na stupnicích teorie lásky. Kdy to, co lze spatřit, nelze vyčíst ani ověřit, neboť vzniká pravděpodobnostní princip nedorozumění, nesamozřejmosti. Kde je veškerá imaginace osobní. Kde je imaginace intimní. Kde je intimní nepolitická moc. Kde veškerý instinkt je naplňujícím a radostným vcítěním…“ Komentuje výstavu sám umělec.

Promluvu k výstavě pak doprovází text profesora Jiřího Přibáně: „Tvorba Jiřího Davida je v českém prostředí ojedinělá, protože artefakt v ní není cílem, ale formou komunikace, ve které jsou zakódované zprávy o politice a dějinách nebo lidské tělesnosti a sexualitě, ale především o samotném umění a osobě umělce. Přitom se Davidovy obrazy, sochy, objekty nebo instalace nedají chytit do povrchních kategorií angažovaného nebo politického či humanistického a vůbec jakéhokoliv jiného umění s přívlastkem. Unikají teoretickým škatulkám, zavedeným žánrům i interpretačním schématům a jejich hlavní metodou je transgrese každé zdánlivé jistoty v tomto stále nejistějším světě.“

V rámci vernisáže výstavy proběhne zároveň křest básnické bibliofilie Jiřího Davida s titulem Doufám, že zešílím. Jedná se o limitovanou edici 100 kopií, na které se svými ilustracemi podílel umělec Jiří Kovanda. Každá z těchto kopii obsahuje jednu originální barevnou kresbu Jiřího Davida.

SmetanaQ Gallery je součástí pestré mozaiky aktivit multimediálního domu SmetanaQ.  Do té spadá venkovní galerie Fasáda směřující do Divadelní ulice, SmetanaQ Showroom prezentující tvorbu mladých designérů, Deelive Design Store nabízející to nejlepší z českého módního a interiérového designu, a kavárna v přízemí domu, která je příjemným místem setkání nejen pro milovníky umění a designu.

Výstava souboru děl Jiřího Davida s názvem Erekce oka trvá od 29. 4 do 19. 6. 2022. Veřejnosti je otevřena od úterý do neděle od 11:00 do 18:00 hodin ve SmetanaQ Gallery.