TZ: Jaroslav Valečka v Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě

Jaroslav Valečka / Krajina ztracené paměti / Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě / 13. 5. – 26. 6. 2022

Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě připravila výstavu obrazů a grafik akademického malíře Jaroslava Valečky. Hlavním inspiračním zdrojem jeho výtvarné tvorby jsou severní Čechy. Krása krajiny Lužických a Jizerských hor i Ještědského hřebene ale kontrastuje s historií tohoto kraje, kde došlo k poválečné výměně obyvatelstva. Opuštěné a rozpadlé usedlosti či celé vesnice, vypálené kostely a pobořené hřbitovy se staly kulisou pro nové osídlence, kteří sem ne vždy přišli dobrovolně. Obrazy Jaroslava Valečky jsou uměleckou reflexí oblasti bývalých Sudet, které se musí vyrovnávat se ztrátou své „paměti“. Tuto krajinu autor zobrazuje především za úsvitu nebo za soumraku či v noci, kdy působí dojmem zastaveného času.

Vedle krajin se věnuje i figurální malbě, která se vyznačuje podobně symbolistním zaměřením jako krajinomalba. Orientuje se především na portrét, pro který je charak-teristická určitá anonymita a jakási emoční prázdnost, což evokuje tajuplný až mystický náznak nesoucí se kolem zobrazovaných.

Tematika Valečkových obrazů není veselá. Je tajuplná, v některých případech symbolistní, drsná, často necitelná podobně jako krajina severních Čech.