TZ: Devátý ročník Kolben Open na Pragovce

Na Pragovce se 7. května již podeváté otevřou umělecké ateliéry

Devátý ročník akce Kolben Open na Pragovce nabídne v sobotu 7. května otevřené umělecké ateliéry, zahájení výstavy Pole v množném / Velká voda čísle i sérii uměleckých performance v prostoru bývalé jídelny. Nebude chybět celodenní výtvarný workshop pro děti, otevřená malířská zóna a koncerty kapel Ježíš táhne na Berlín a Mutanti hledaj východisko. Návštěvníci budou mít také možnost vydražit deset kusů limitované edice knihy Rezavá ústa / Magická dekáda Pragovka 2011–2021 s originály uměleckých děl od rezidentů a rezidentek Pragovky na obálkách.

Kolben Open založily v roce 2014 umělkyně a rezidentky Pragovky Lucie Nováčková a Zuzana Růžičková. Původně se ho účastnili jen umělkyně a umělci a jejich kamarádi, brzy se ale ateliéry otevřely i veřejnosti a vznikla každoroční celodenní umělecká akce s bohatým programem.

Poslední dva ročníky Kolben Open jsme vzhledem k nepříznivé epidemické situaci museli přesunout do online prostoru, proto se velmi těšíme, že letos se zase všichni potkáme fyzicky v areálu Pragovky,” říká jedna ze zakladatelek akce a ředitelka galerií na Pragovce Lucie Nováčková.

Návštěvníci tak budou moci letos opět nahlédnout do těch nejosobnějších míst umělkyň a umělců, jejich ateliérů, kde svá díla pro tento jeden den v roce často prezentují formou malých výstav nebo site-specific instalací. Svou účast na letošním ročníku potvrdilo už více než 30 umělců – mezi nimi Jana Babincová, Anežka Hošková, Filip Černý, Martina Chloupa, Adéla Kostkanová, Martin Matoušek, David Strauss, Eva Fajčíková, Veronika Landa a mnoho dalších.

Pragovka Gallery a The White Room na Kolben Open zahájí výstavu Pole v množném čísle / Velká voda. Představí na více než 1100 m2 díla celkem 33 umělkyň a umělců, kteří byli odbornou komisí vybráni na základě otevřeného open callu. Výstava bude otevřena od 8. května do 25. srpna 2022 od úterý do čtvrtka mezi 14 a 20 hodinou a od pátku do neděle mezi 14 a 18.

Výstava si klade za cíl odpovědět na aktuální otázky: Nakolik jsou naše datové stopy spjaté s naší identitou? Co mají společného s teorií morfické rezonance? A jakou mohou hrát roli v mytologii budoucnosti? Jsou sítě metaforou lidského mozku a naopak? Jak takové podobnosti pochopit v současném umění?

Centrem výstavního dějství se stane kurátorský projekt Kamily Ženaté mycelium / NOVA FORMA 2. Jeho tématy jsou vlákna, mycelium, pole, matrix a vědomí. Osm oslovených umělců (Jana Babincová, Jakub Grosz, Marie Ladrová, Lucie Nováčková, Kateřina Strach Tichá, Magdalena Šlajchová, Pavel Tichoň, Pavla Zábranská) představí site-specific díla, která vznikala na základě jejich spolupráce. Součástí uměleckého týmu, který stojí za vznikem projektu, je také fyzik a specialista na chování plazmy Jiří Vyskočil.

„V duchu tématu výstavy se propojila čáslavská platforma NOVA FORMA, která působí v industriálním prostoru bývalé Gumárny, s pražskou Pragovkou – a sítě mycelia provázaly a vytvořily prostor pro komunikaci dvou nezávislých kulturních lokalit. Projekt tak poběží na dvou místech a bude se prolínat časově i obsahově,“ doplňuje kurátorka Kamila Ženatá.

Další část výstavy Pole v množném čísle nazvaná Alternativní modely budoucnosti – spekulativní výzkum uměním se bude pod vedením kurátorky Moniky Szűcsové věnovat projektům, které pracují s digitálními médii. The White Room tentokrát obsadí studenti ateliéru Nových médií umělce, pedagoga a rezidenta Pragovky Vladimíra Merty ze západočeské univerzity v Plzni a projekt Velká voda. Propojení projektů kurátorsky zastřeší ředitelka galerií na Pragovce Lucie Nováčková.

Na celý den devátého ročníku Kolben Open jsou připraveny výtvarné workshopy pro děti a otevřená malířská dílna pod vedením zkušených lektorů a umělců (mezi 10:00 a 12:00 hodinou bude workshop i s tlumočením pro ukrajinské děti). Děti budou moci navštívit také divadelní představení Špílmachr od Studia DAMÚZA. Skrytá tajemství industriálního areálu na prohlídce prozradí historik architektury Lukáš Beran.

Rozsáhlý prostor bývalé jídelny se otevře uměleckým performancím, vystoupí například multimediální umělkyně Jena Jang a hudebník zabývající se volnou improvizací Kryštof Pátra s performancí s živou hudbou CURE.

Pomyslným zlatým hřebem letošního Kolben Open bude dražba deseti kusů limitované edice knihy Rezavá ústa / Magická dekáda Pragovka 2011–2021 s originály uměleckých děl od rezidentů a rezidentek Pragovky na titulkách. Kniha mapuje genezi umělecké komunity na Pragovce, se kterou je tradiční akce Kolben Open spjata. Dražit se bude deset kusů knihy s originály od Zuzany Růžičkové, Kateřiny Adamové, Davida Strausse, Vladimíra Merty, Evy Fajčíkové, Martina Matouška, Anny Hulačové a dalších na titulní straně.

Celodenní program zakončí koncert kapel Ježíš táhne na Berlín a Mutanti hledaj východisko.

Vstup na akci je zdarma.

Program devátého ročníku Kolben Open:

  • od 10:00 výtvarný workshop pro děti vedený Martinem Vlčkem a otevřená malířská zóna

    • 10:00–12:00 výtvarný workshop pro ukrajinské děti vedený Natalií Akovantsevou

    • 10:30 a 14:30 divadelní představení pro děti Špílmachr od Studia DAMÚZA

    • 11:00 procházka jindy nepřístupnými částmi areálu Pragovky (hala 19) s historickým komentářem Lukáše Berana

    • 12:30–18:30 otevřené ateliéry umělců (Kateřina Adamová, Natalia Akovantseva, Jana Babincová, Martina Chloupa, Filip Černý, Jacob Erftemeijer, Eva Fajčíková, Eliška Fialová, Anežka Hošková, Daniela Klimešová, Tereza Kuschbach Kolářová, Adéla Kostkanová, Martin Káňa, Rebeka Klouda, Veronika Landa, Martin Matoušek, Michaela Munzarová, Petra Navrátilová, Lucie Nováčková, Anna Pleslová, Zuzana Růžičková, Štěpánka Růžičková, David Strauss, Pavel Trnka, Martina Trojanová, Ladislav Vlna, Lawrence Wells, Prague College – Irina Antonets, Celina Rosas Romero, Adrian Bell, Alexandra Vassic)

    • 12:30–18:30 umělecké intervence (Daniela Klimešová, Adéla Kostkanová a Jacob Erftemeijer, Veronika Landa, Michaela Munzarová a Marcel Rozhoň, Anna Pleslová, Zuzana Růžičková, David Strauss, Prague College – Irina Antonets)

    • 13:00–18:00 umělecké performance v prostoru bývalé jídelny (ka3ka3, Jena Jang a Kryštof Pátra, Martina Nosková, Hana Magdoňová a Martin Vlček, Transfer Collective, Katarína Balúnová, Viktorie Součková, Expandcollapse)

    • 14:00 komentovaná prohlídka výstavou a ateliéry (česky, s anglickým překladem)

    • 17:30–20:00 autogramiáda knihy Rezavá ústa / Magická dekáda Pragovka 2011–2021 s vybranými autory textů a umělci

    • 18:30 vernisáž výstavy Pole v množném čísle / Velká voda

    • 19:00 Dražba deseti kusů z limitované edice knihy Rezavá ústa / Magická dekáda Pragovka 2011–2021 s originály uměleckých děl na obálce

    • 19:30 koncert JTNB / Ježíš táhne na Berlín a Mutanti hledaj východisko

    • 22:00 Afterparty / DJ Zagaashi

Po celý den: občerstvení Permanent Beer Fest a Kafe Pragovka

workshopy – špekáčkobraní – potkávání – umění – otevřená malířská dílna

Seznam vystavujících umělkyň a umělců výstavy Pole v množném čísle / Velká voda: András Cséfalvay, Andrea Uváčiková, Klaudie Hlavatá, Julie Kopová, Kryštof Brůha, Filip Hauer, Philipp Kolychev, Maroš Belák, Peter Kašpar, Michal Mitro, studenti ateliéru Nových médií Vladimíra Merty (FUDLS, ZČU, Plzeň: Michaela Šťastná, Karolína Hanková, Jiří Jelínek, Viktorie Součková, Eliška Thielová, Tereza Kotounová, Hana Jurčíková, Kateřina Klapková, Daniela Benešová, Kristýna Rubriciusová, Tomáš Novotný, Barbora Burianová), Jana Babincová, Lucie Nováčková, Jakub Grosz, Marie Ladrová, Kateřina Strach Tichá, Magdalena Šlajchová, Pavel Tichoň, Pavla Nešverová Zábranská, Jiří Vyskočil, Oleksandra Potrohosh, Kamila Ženatá

Kurátorky a kurátoři výstavy Pole v množném čísle / Velká voda: Monika Szűcsová, Kamila Ženatá, Vladimír Merta, Eva Šindelářová, Lucie Nováčková, Daniela Šiandorová, Kristýna Řeháčková