TZ: Nový projekt Galerie města Blanska SITU

SITU? Galerie vás zve do vašeho města

Galerie města Blanska odstartuje nový dlouhodobý projekt s názvem SITU zaměřený na práci s veřejným prostorem města. “Iniciativa galerijního týmu vychází ze zkušeností z jiných měst v zahraničí a ze současných trendů v kulturní sféře,” popisuje vedoucí blanenské galerie Jolana Chalupová. Program zahrnuje komentované prohlídky, diskuzní panely, tvořivé dílny pro děti i dospělé a dočasná umělecká díla ve veřejném prostoru. Všechny akce se obsahově týkají vztahu člověka k městské krajině.

Projekt SITU odstartuje v sobotu 23. 4. 2022 od 14:00 slavnostní otevření autorské umělecké instalace Skleník na Wanklově náměstí. “Ten se stane po dobu pěti měsíců jedním z důležitých bodů na mapě města, bude sloužit jako místo pro doprovodné kulturní akce festivalu, vernisáže, autorská čtení, happeningy,” vysvětluje koordinátorka projektu Júlia Chodúrová. Existenci Skleník završí slavnostní derniérou, která bude součástí celoměstské zářijové akce “Zažít Blansko jinak.”

Instalace Skleník má i další funkci. “Lidé si uvnitř můžou svépomocí vypěstovat různé rostliny a sami se o ně starat.. Každodenní údržba naplňuje komunitní rozměr umělecké akce a bude jedním z indikátorů společné péče o veřejný prostor,” doplňuje Júlia Bútorová. Část vnitřního prostoru Skleníku pokryje interaktivní pocitová mapa Blanska zaznamenávající vztah obyvatelů k veřejnému prostoru, jeho architektuře, uměleckému a kulturnímu dění.

Součástí otevření Skleníku a celého festivalu bude hudební interpretace participativní partitury Čekání na Godota od Milana Adamčiaka, založená na sázení estragonu. Koncepčne jí uvede muzikolog a pedagog Ústavu hudební vědy MU v Brně, Viktor Pantůček. “Děti i dospělí se mohou zapojit do otevřené dílny Květinová Frída s umělkyní a autorkou aktuální výstavy v blanenské galerii Stodruhá kůže, Terezou Damcovou. Vytvoříme květinové mini instalace z rostlin a nalezených přírodnin z lesa, parku, mezi i vody,” upřesňuje doprovodný program Jolana Chalupová. Do projektu se zapojí i další městské instituce, Kultura Blansko, Městská knihovna Blansko, Kino Blansko, Muzeum Blanenska, a další. Záštitu nad projektem SITU převezal starosta města Blanska, Ing. Jiří Crha.

“Přijďte se taky účastnit zahájení SITU, vysadit si společně s námi sazeničky v centru města, vyměnit si navzájem semínka a pobavit se o našem společném veřejném prostoru,” lákají k účasti autoři projektu.