TZ: Marie-Thérèse Vacossin v Galerii Závodný v Mikulově

Marie-Thérèse Vacossin & Atelier-éditions fanal / Galerie Závodný / Mikulov / 20. 4. 2022 – 3. 6. 2022

Jméno MARIE-THÉRÈSE VACOSSIN /1929/ je neodmyslitelně spojeno s činností edice Fanal, která sídlí ve švýcarské Basileji. Galerie Závodný je potěšena, že může ve svých výstavních prostorách prezentovat práce paní Vacossin a také grafické listy z obsáhlé ediční řady, která zahrnuje tisky více než 80 významných tvůrčích osobností.

Edice byla založena roku 1966, u jejího zrodu stáli dva spolužáci ze Školy dekorativních umění v Paříži /Ecol du Louvre, Paris/: Marcel Mazar /1926 – 2009/ a Marie-Thérèse Vacossin. Pro všechny kooperující autory je společným znakem užití geometrického názvosloví, blízkost ke konstruktivnímu umění a senzitivní přístup při objevování logických a estetických vazeb ve tvorbě samé. Z obsáhlé skupiny jmen je těžké vybírat jednotlivé autory, ale jako příklad uveďme alespoň: Ode Bertrand, Veru Molnar, Julia Le Parca, Aurélii Nemours, Jeana Gorina, Klause Staudta, Carlose Cruz-Dieze, Pola Buryho, Françoise Morelleta, Manfreda Mohra… Při koncepci výstavy jsme se rozhodli věnovat spodní patro galerie právě tiskům, jejichž kvalita, preciznost soutisku barev i formátová pestrost skvěle dokumentují více než šedesát let kontinuální ediční činnosti.

V jádru pozornosti Marie-Thérèse Vacossin stojí výzkum vnímání barev. Ačkoliv pro svá díla využívá elementární formy geometrického názvosloví a práce působí velmi organizovaně, ve skutečnosti nepodléhají promyšleným matematickým systémům, ale souvisejí se senzorickými zkušenostmi.

Od roku 1973 studuje barevné spektrum a hledá cestu, jak s ním pracovat. Její plátna jsou typická členěním na barevná pole, která společnou interakcí vyvolávají emotivní vizuální vjemy. Její práce je podmíněna množstvím experimentů, díky nimž mohou vznikat autonomní série či cykly. Ráda pracuje také s papírem, který jí umožňuje realizovat puristické reliéfní struktury.

Poděkování za přípravu výstavy patří celému ateliéru edice Fanal, zejména paní Danielle Harder.