TZ: Hynek Skoták v Galerii Industra Art

Hynek Skoták / Má vlast / Industra Art / Brno / 7.4. - 4.5. 2022

První letošní výstavou v galerii INDUSTRA ART v areálu Nové Zbrojovky je intervence vizuálního umělce Hynka Skotáka nazvaná MÁ VLAST. Na dílo vytvořené speciálně pro industriální prostory výstavní haly použil autor tři tuny odpadního materiálu i sériové výrobky z hobby marketů.

„Hynek Skoták si svou instalací plní sen mnoha lidí ze střední třídy: mít vlastní bazén. Zdání ale klame, místo nádherně modré vody je bazén až po okraj naplněný drtí z PET lahví. Práce vtipně reflektuje touhu po bazénu na vlastním dvorku, který se v době nedostatku vody a ničení životního prostředí o to více zvrhl v symbol dekadence,“  popisuje rakouská kurátorka projektu Iris Kasper.

Autor navazuje na svoje minulé site specific instalace z odpadních materiálů s environmentální tématikou, které realizoval hlavně v zahraničí. Z recyklačního procesu využívá jemnou drť z plastových lahví modrých, bílých a zelených barev. Tentokrát se víc zaměřil na existenciální stránku bezbřehého materialismu. Instalace čistým provedením v šedivé tovární hale cituje i další české sny, touhu po vlastním moři nebo touhu po uklidňujícím koutku na vlastní zahrádce, který odolá všem hrůzám okolního světa.

„Je to můj výkřik do světa, ve kterém není místo pro fantazii. Do světa bez představivosti. Stojím v němém úžasu před tímto světem, v němž nacházím místo krásy, vášně a lásky pouze mechanické naplňování přízemních maloměšťáckých potřeb. Je to můj výtvarný protest proti tomuto světu, který si bere další a další oběti z řad senzitivních jedinců. Který bere lidem hravost, radost, naději i vůli žít,“ říká o své instalaci Hynek Skoták.

Vernisáž pro veřejnost se uskuteční ve čtvrtek 7. dubna v 18.00, svým projevem maloměšťáka ji vyostří herec Michal Bumbálek. Výstava trvá do 4. května. V pátek 22. dubna bude součástí programu Brno Art Week komentovaná prohlídka výstavy s kurátorkou Iris Kasper a performance polské umělkyně Anny Jurkiewicz.