Východočeská galerie se bude jmenovat po Josefu Gočárovi

23. 3. 2022ČTK Infoservis

Pardubice 23. března (ČTK) - Východočeská galerie v Pardubicích změní od ledna příštího roku jméno na Gočárova galerie. Důvodem je plánované stěhování do bývalých automatických mlýnů, které architekt Josef Gočár navrhl. Novinářům to dnes řekli zástupci galerie a kraje. Hejtmanství objekt modernizuje, veřejnosti se otevře v polovině příštího roku.

Kvůli změně názvu hejtmanství jednalo s příbuznými architekta, kterým se nápad líbil. Gočárova pravnučka Marie Fiřtová je kunsthistoričkou a studuje rodinné archivy. Z korespondence i deníkových záznamů odhaduje, že by souhlasil i její pradědeček.

"Gočár píše v roce 1918 své ženě na její zoufalý výkřik, že nemají žádné peníze, že válka je naprosto zruinuje, že jeho jediný kapitál je jeho jméno a jeho architektura. Takže já bych to brala, že on by byl rád, protože byl na sebe setsakra hrdý, i když třel bídu s nouzí," řekla ČTK Fiřtová.

Východočeská galerie v prosinci oslaví 70 let své existence, následně vstoupí do nového roku s novým jménem. Později se také přestěhuje do zmodernizované národní kulturní památky. "Instituce zůstává stejná, rozšíří svoje zaměření, aktivně bude pracovat se jménem Josefa Gočára, my to bereme jako velkou příležitost," řekl náměstek hejtmana Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj).

Na modernizaci mlýnů kraj vydá kolem 400 milionů korun, z toho 130 milionů budou dotace. Podle Línka jde o velkou investici do galerijního projektu, která možná nemá výší investovaných vlastních krajských peněz mezi kraji obdoby.

Stěhování sbírek bude podle ředitelky galerie Kláry Zářecké náročné a potrvá několik měsíců. V domě U Jonáše, kde je dosud hlavní galerijní sídlo, výstavní prostory zůstanou. Změna názvu s odkazem na dílo Josefa Gočára je podle Zářecké závazek. "Je to moje osobní potřeba dostát kvalitě," dodala.

Gočár je jedním z nejosobitějších tvůrců české moderní architektury. Proslul skvostnými kubistickými a funkcionalistickými díly. Žil v letech 1880 až 1945. Narodil v Semíně na Pardubicku. Z Pardubic pocházela jeho manželka Marie Chladová, byla dcerou sládka a pardubického primátora. Návrh mlýnů si u architekta Gočára objednali bratři Egon a Karel Winternitzovi. Stavěly se v letech 1909 až 1911, ve 20. letech k nim přibylo nové silo, se starší částí ho pojí přemostění.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK