Vítání jara na PAF Spring Olomouc

Vítání jara na PAF Spring Olomouc

gertie adelaido & KISSTEMPERA, Matěj Al Ali & Tomáš Moravec, Babeworld, BCAA system, dj bingo, Lizzie Fitch & Ryan Trecartin, DJ GÄP, David Holubec, Martin Hurych, Isama Zing, object blue & Natalia Podgórska, New Magic Media, Soho Rezanejad, Anna Lena Seiser & Sabrina Labis, Richard Skelton, Natálie Sodomková & Aneta Fasorová, Space Afrika, David Střeleček, Lucie Svobodová, Jan Šrámek & Pavel Ryška, Markéta Wagnerová & Televize Estráda

Společně s jarem se blíží i festival PAF Olomouc. Jarní edice PAF Spring se odehraje během posledního březnového víkendu, v pátek 25. a sobotu 26. března 2022. Poprvé se také festival uskuteční v prostorách palmového skleníku a pavilonů Výstaviště Flora Olomouc ve Smetanových sadech. Jarní edice festivalu PAF Olomouc navazuje na zimní vysílání v internetové karanténě s tématem Passion and Feelings. Third Millennium. Pocity a frustrace spjaté s výročím PAFu v sobě bohužel nesou i tíhu dnešních dní.

PAF Spring Olomouc proběhne v palmovém skleníku, oranžerii a pavilonech olomouckého Výstaviště Flora, výjimkami budou koncert britského skladatele Richarda Skeltona s hostujícím Ianem Mikyskou, který jej doprovodí na violu da gamba v barokní Kapli Božího Těla, výstava aktivistického londýnského kolektivu Babeworld v Galerii PAF a instalace ve Vitríně Deniska připravena Davidem Střelečkem, jehož aktivity jsou známé mimo jiné jakožto člena kolektivu BCAA. Mimo areál Výstaviště proběhne také projekce pro rodiny ve zmrzlinárně Tomivo Gelato.

První den festivalu – výstava mezi palmami, herní kabinety a kino v oranžerii

Festivalové centrum sídlí v Pavilonu G olomouckého Výstaviště Flora. Multifunkční prostor s kavárnou, knihkupectvím, akreditačním centrem, dětským koutkem a herní zónou bude po celou dobu festivalu veřejnosti přístupný zdarma, a to včetně programu. Program festivalu zde zahájí diskuze věnovaná archivaci filmu, videí a internetovému umění. Vernisáž výstavy Only Glass between Us v palmovém skleníku, která byla připravena ve spolupráci s německým archivem n.b.k., bude zahájena v přítomnosti zahraničních kurátorek. Křest knihy Jak si užít film určené pro mladší i starší čtenáře proběhne za přítomnosti historika vizuální kultury Pavla Ryšky a ilustrátora Jana Šrámka. Pohyblivá videosocha Shift bude brázdit olomoucké parky společně s autory, vizuálními umělci Matějem Al-Alim a Tomášem Moravcem. Přilehlé prostory oranžerie se po dobu festivalu promění v kinosál. Na plátně oranžerie divákům představí svou tvorbu Ryan Trecartin s Lizzie Fitch, proběhne zde i světová premiéra filmu Pan Ovocňák II., projekt Markéty Wagnerové ve spolupráci s uměleckou skupinou Televize Estráda.

Íránsko-americká umělkyně Soho Rezanejad uvede derniéru svého hudebního projektu The Entertainer. V Londýně usazená vizuální umělkyně object blue společně s Nataliou Podgórskou představí projekt Biome Vice, který na ostrovní taneční scéně příjemně rozčeřil už tak dostatečně rezonující vody. Klubový program doplní rezidenti a přátelé PAFu – dj bingo (mj. i autor módní kolekce pro jarní PAF), neopomenutelná New Magic Media nebo gertie adelaido & KISSTEMPERA, projekt, za kterým je skryt s gertie adelaido vizuální umělec Jakub Hošek.

Druhý den festivalu – zmrzlinárna, barokní kaple, skleník a park

Sobotní program otevře v 10:00 AniPromítačka, projekční pásmo ze života rostlin a zvířat, a herní zóna Herní Kabinet. Pokud by se někomu nechtělo vstávat, nemusí zoufat – promítačka i herna budou dostupné až do půlnoci. Prvním programem v oranžerii bude prezentace a projekce průkopnice počítačové animace a videoartu Lucie Svobodové Vidíš, tedy jsem. Naváže projekce videí kolektivu Babeworld. Kurátorky německého n.b.k. si kromě komentované výstavy Only Glass Between Us připravily i projekci videí z berlínské sbírky. Děti se mohou v průběhu odpoledne zúčastnit zvukové dílny s hudební publicistkou Mary C. Svou tvorbu představí americká umělecká dvojice Lizzie Fitch a Ryan Trecartin. Po projekci se dění přesune do historických kulis olomouckého centra – série událostí, která je koncipována jako procházka, začne AniPromítačkou ve Zmrzlinárně Tomivo Gelato v ulici Ztracená. O pár kroků dál v Galerii PAF zahájí kolektiv Babeworld výstavu s názvem Rack Your Brains, v nedaleké Vitríně Denisce pak otevře výstavu Davida Střelečka Horizont Věží.  Celé korzování centrem vyvrcholí v barokní Kapli Božího Těla na Konviktu. Pro toto jedinečné prostředí vytvořil britský skladatel Richard Skelton spolu s Ianem Mikyskou unikátní kompozici jakožto poctu pro hanáckého rodáka, barokního skladatele Gottfrieda Fingera.

Při návratu do hlavního místa konání festivalu návštěvníci potkají pohyblivou sochu Shift, která se bude prohánět stezkami Smetanových sadů. Po dvojprojekci videa No Blade of Grass pražského kolektivu BCAA system a snímku Laure Prouvost They Parlaient Idéale v oranžerii rozduní skleněné výplně pavilonu H premiéra nového koncertního programu Blurry AF slovenského producenta Isama Zinga. Jednou z mnoha senzací dne bude i další česká premiéra, a to britského elektronického dua Space Afrika, kteří uvedou program spjatý s deskou Honest Labour. Program završí půlnoční projekce z tvorby Lizzie Fitch a Ryana Trecartina. Hudební produkci uzavře ikona bratislavské i mezinárodní scény DJ GÄP.

A kdo s dechem vydrží až do rána a neusne samou únavou z tancování, zchladí si nohy ranní rosou na trávníku zalitém oranžovým sluncem.

Can you feel it? PAF is in the air.

Akreditace je možné zakoupit skrze GoOut. Kompletní program a seznam účinkujících naleznete na webu.