Východoevropský dekolonizační reading list

Vpád ruských vojsk na Ukrajinu mnoho z nás zaskočil. Různé články a rozhovory se pokouší analyzovat situaci a vysvětlovat motivace nebývalé agrese Vladimira Putina, která má za následek zbytečné ztráty na životech jak na Ukrajině, tak i v Rusku. Také v kulturním prostředí vzniká důležitá diskuze, která sleduje aktuální teoretické texty věnující se kritice ruského neoimperialismu a dekolonizaci a promýšlí proměňující se postavení východní Evropy v období po pádu Sovětského svazu. Rozhodli jsme se proto sestavit seznam souvisejících článků a rozhovorů, který budeme průběžně aktualizovat.

Pomník vévody de Richelieu v Oděse obalený pytli s pískem. Foto: Salwan Georges

Východoevropský dekolonizační reading list

Válku, kterou Putin zahájil, lze vnímat jako další krok současného ruského neoimperialismu, jehož součástí je kritika západní modernity, expanze do sousedních zemí (do Čečenska, Gruzie a právě na Ukrajinu) a upevňování zahraničního vlivu (v Sýrii, Srbsku, Pákistánu a v dalších zemích). V tomto smyslu je proto zajímavé podívat se na to, jakou teoretickou protiváhou vůči imperiálnímu diskurzu může být dekoloniální myšlení. Texty, které se dekolonizací zabývají, nám nabízejí pohled, jak se na celou situaci dívat z odstupu a vnímat ji v širším mezinárodně-kulturním a geopolitickém kontextu.

I to je podle nás důležitá role kulturních institucí, které se kromě přímé podpory Ukrajiny a pomoci lidem prchajícím z válkou postižených oblastí věnují také rozvíjení teoretické diskuze. To zahrnuje jak analýzu konkrétní situace a historie, jež válce předcházela, tak i možné vize budoucnosti, která se bude týkat proměny globálních vztahů a otázky, jaká spojenectví bude třeba budovat či posilovat. Primárně se soustředíme na texty, které vznikly v prostředí střední a východní Evropy, a na eseje tematizující rozložení sil formované dělením světa na Sever a Jih (místo na Východ a Západ), případně se zabývající tím, kde hledat v této „nové“ skutečnosti pozici bývalého Východu. Kromě aktuálních článků, které byly napsány v posledních týdnech, najdete na konci chronologicky řazeného seznamu i starší texty.

Do seznamu budeme postupně přidávat jak publicistické články, které se věnují vztahu východní Evropy k Západu, tak i texty pracující s dekolonizační kritikou ruského neoimperialismu. Ne všichni autoři a autorky pocházejí z prostředí kultury anebo přímo umění, u většiny tomu tak však je. Snažili jsme se vybrat takové texty, které diskuze, probíhající v uměleckém prostředí již delší dobu, kontextualizují vzhledem k aktuální situaci i z pohledu geopolitiky a historie. Velká část níže uvedených textů byla ostatně publikována na online platformách pro současné umění.

Reading list je otevřený a průběžně aktualizovaný, návrhy od čtenářů a čtenářek uvítáme na e-mailové adrese info@artalk.cz.