TZ: Marius Kotrba v Galerii výtvarného umění v Ostravě

ČTYŘMETROVÁ SOCHA PŘED DOMEM UMĚNÍ OTEVÍRÁ NOVOU VÝSTAVU MARIA KOTRBY

Galerie výtvarného umění v Ostravě, příspěvková organizace Moravskoslezského kraje, připravila výstavní projekt MARIUS KOTRBA / Velký okamžik, který představí autorovy sochy, reliéfy, malby a fotografie. Součástí výstavy je také druhý odlitek sochy Svatý Kryštof, která je umístěna před budovou Domu umění. Vernisáž se uskuteční 22. března v 17 hodin za účasti kurátorů Libuše Kotrbové, Jaroslava Koléška a Jiřího Jůzy. V ostravském Domě umění bude výstava k vidění do 5. června. 

Marius Kotrba je naprosto mimořádnou osobností českého sochařství. Jeho sochy a plastiky můžeme obdivovat nejen v galerii, ale i ve veřejném prostoru Moravskoslezského kraje, například Sochu pro Ostravu v Husově sadu, anebo reliéf Svatá Hedvika na čelní zdi biskupství ostravsko-opavské diecéze v Ostravě. Marius Kotrba svou rozsáhlou tvorbou vytvořil skutečný pomník poctivé české sochařině, uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo, který nad výstavou převzal záštitu.

O VÝSTAVĚ

Prezentace Kotrbovy tvorby v Domě umění je rozdělena do tří výstavních sálů. První sál představuje autorovy sochy a malby se světskou tematikou. Druhý sál prezentuje umělecká díla se sakrální tematikou, převážně sochy a reliéfy. Třetí sál v prvním patře pak seznámí návštěvníky s Kotrbovými malbami, které jsou nedílnou součástí jeho sochařské tvorby a hlouběji rozvíjejí příběhy jeho plastik.

Přestože jsme výstavnímu projektu věnovali všechny tři sály v Domě umění, výstava není a ani nemůže zahrnout celou autorovu retrospektivu, tak veliké prostory prostě nemáme. Představíme proto jen výběr Kotrbových prací s civilními i mezilidskými tématy a výraznou skupinu prací s duchovním obsahem, vysvětlil Jiří Jůza, kurátor výstav a ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě, a dodal, že Velký okamžik je nejen název celého výstavního projektu, ale také Kotrbovy klíčové sochy, která je zde rovněž vystavena. Socha pojmenovaná Velký okamžik je symbolem Kotrbovy osobnosti, života i odkazu, uzavřel Jůza.

GVUO vstoupila výstavou i do veřejného prostoru, když před Dům umění nainstalovala sochu Svatý Kryštof, kterou autor vytvořil ve dvou odlitcích, z nichž oba jsou považovány za originál. První odlitek je znám z jižního obchvatu Olomouce, kde z něj vandalové vloni na podzim odřezali velké pláty bronzu. Druhý odlitek byl v letech 2007–2022 umístěn u rožnovského kina Panorama, které je nyní v demoličním procesu kvůli výstavbě nového kulturního centra.

Marius Kotrba je také autorem mnohých dalších realizací ve veřejném prostoru. V České republice můžeme připomenout například jeho plastiky Milenci (1996) v Hořicích v Podkrkonoší; Loď (1997–1998) v parku Rožnově pod Radhoštěm; Spravedlnost (2010) před Nejvyšším správním soudem v Brně anebo Dobrý Pastýř (2011) poblíž dálnice u Lipníku nad Bečvou.

PRAKTICKÉ INFORMACE

První dvě části výstavy Maria Kotrby, věnované sochám a reliéfům, budou v ostravském Domě umění k vidění až do 5. června. Třetí část, která představuje Kotrbu jako malíře, bude ukončena již 1. května z důvodu instalace a příprav následujícího výstavně-dramatického projektu Divadla Petra Bezruče s názvem Stará láska nerezaví.

V rámci stálé expozice je nyní v Domě umění k vidění rovněž výstava jednoho díla ze sbírky GVUO. Malbu Maxmiliána Pirnera s názvem Rytíř z pohádky vybral malíř Jiří Petrbok. V Kabinetu grafiky je možno zhlédnout komorní výstavu Velikonoční příběh v umění.

Dům umění, GVUO je otevřen úterý až neděle 10 až 18 hodin. Vstupné činí 100 korun plné a 50 korun zlevněné, návštěva stálé expozice je bezplatná. V neděli, pro seniory a pro válečné uprchlíky z Ukrajiny  je vstup volný i na výstavu Maria Kotrby.