TZ: Hana Mikulenková v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně

Hana Mikulenková / FLOW / Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně / 8.3. - 5.6. 2022

Hana Mikulenková na výstavě představuje především obrazy z posledního roku z cyklu pojmenovaného příznačně FLOW. Abstrahovanou exotickou krajinu na těchto plátnech protínají proudy energie a světla. Vzniká tak obsah přítomnosti s odkazem na minulost a vzkazem do budoucnosti a jsou svým způsobem jakýmsi autorčiným deníkovým záznamem. Výstava bude zahájena vernisáží v úterý 8. března v 17 hodin a k vidění bude ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU do 5. června 2022.

Hana Mikulenková (*1985) patří k mladé generaci malířek. Absolvovala studia v ateliéru Ivana Csudaie na katedře malby a jiných médií na Vysoké škole výtvarných umení v Bratislavě (2005–2011). Po stážích v Brazílii, Řecku a Portugalsku byl pro její další umělecký vývoj podstatný pobyt na indonéském ostrově Bali, kde v letech 2017–2018 navštěvovala Institut umění v Denpasaru. Nyní žije a tvoří ve Vidči u Rožnova pod Radhoštěm.

Krajina jako expresivní prožitek z barev a světla, vycházející z předem připraveného plánu, přesto i s ponechaným místem pro improvizaci a cit. Tak by se dala ve zkratce vystihnout tvorba Hany Mikulenkové,“ přibližuje kurátor výstavy Ivan Bergmann z Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně. Stěžejní se pro autorku stal její opakovaný pobyt na indonéském Bali. Inspiraci našla nejen ve zdejší bohaté fauně a flóře, ale i v samotném moři. Sleduje neustálé proměny přírody, která je pro ni metaforou života a svobody. Symbolicky často ztvárněnou motivem ptáka.

Mikulenková je vlastně velká romantička, která pracuje se symbolikou odkazující ke křehkosti a ženskosti. Tento přístup pak staví do kontrastu se silnou expresí. Různě tak kombinuje jemné pastelové barvy s těmi fluorescentními a třpytivými. Její gestický malířský rukopis postavený na postupném vrstvení je zbaven přílišné popisnosti a blíží se abstrakci. Patrný je zde i vliv street artu, který se odráží v užití sprejových barevných ploch i prací s písmem a slovy, které autorka do obrazů někdy ukrývá,“ doplnil Ivan Bergmann.

Výstava FLOW Hany Mikulenkové volně zapadá do cyklu projektů, sledujících malířské přístupy k barvě samotné a vůbec tvorbu autorů spojených se Zlínským krajem.

K výstavě jsou plánovány také komentované prohlídky, s její autorkou se uskuteční v úterý 5. dubna v 17 hodin a s kurátorem pak v úterý 3. května v 17 hodin.

Autorka Hana Mikulenková se také rozhodla svou činností podpořit Ukrajinu a na vernisáži bude nabízet k prodeji grafické listy, z limitované a nelimitované série, které vznikly převážně v zahraničí. Celý výtěžek půjde na konto Člověka v tísni.