Výzva pro umělce na sochařské projekty pro veřejné prostory v Praze

Výzva pro umělce / Sochařské projekty pro veřejné prostory v Praze

Milí umělci,

rádi bychom Vás oslovili s výzvou na dodání návrhu uměleckého díla pro naše dvě galerie ve veřejném prostoru – Proluka ve Vršovicích a Capacitas Statua Policlinica umístěná ve Fakultní nemocnici Motol.

Vaše práce nás zajímá a chtěli bychom Vám nabídnout možnost výstavy. Může jít o existující díla anebo zcela nová, která rádi podpoříme.

Níže uvádíme více o pražských galeriích ve veřejném prostoru a v příloze PDF, kde najdete již  uskutečněné projekty.

Možné otázky k naší výzvě:

- je nějaký daný termín výstavy? - od dubna 2022 dál až 2023 - 2024

- je nějaký daný termín výzvy? - prosíme poslat návrhy do konce BŘEZNA 2022

- jak dlouho trvají výstavy? - na ProLuce 2-3 měsíce, v Motole 3-4 měsíce

- lze vystavit již existující dílo? - ano

- lze připravit zcela nový projekt? - ano

-  jaký je rozpočet pro ProLuku? - dle díla, cca 40 000- 50.000 Kč

- jaký je rozpočet do Motola? - dle díla, cca 80.000 - 100.000 Kč

- co galerie zajistí? - instalaci, dopravu, produkci, materiál, honorář atd.

- kdo projekt podporuje? MK ČR, Hlavní město Praha, Státní fond kultury ČR, MČ P5 + P10

- jaké výstavy proběhly? - viz uvedené stránky zde a PDF v příloze

Vaše návrhy nám prosím zašlete na vaclavova.d@gmail.com

http://www.ctyridny.cz

PROLUKA

Galerie v pražských Vršovicích. V letech 2012-2016 byla umístěna mezi ulicemi Krymská a Ruská a v roce 2017 se přestěhovala do Bezručových sadů, nad zastávku Krymská, ve Slovenské ulici. Představujeme především české umělce a podařilo se nám realizovat již více než 40 výstavních projektů. ProLuka je svým konceptem 24 h otevřené městské galerie v Praze jedinečná. Kurátoři galerie jsou Denisa Václavová a Krištof Kintera.

Realizované výstavy zde: https://ctyridny.cz/projects/galerie-proluka/

CAPACITAS STATUA POLICLINICA

Pro vystavování umění je Fakultní nemocnice v Motole jedno z nejzajímavějších veřejných prostranství, které hlavní město má. Jde vlastně o jakési město ve městě s vlastní infrastrukturou, každý den zde projde přibližně 10.000 návštěvníků. Jedná se o různorodé cílové skupiny, které však spojuje poměrně traumatický zážitek – důvod jejich návštěvy se pojí s nějakou starostí, obavou či náročným psychickým vypětím. Právě při častém pobytu na tomto místě jsme si uvědomili, jak je toto místo zajímavé – jednak pro sociální pestrost návštěvníků, tedy velice rozdílná a intenzivní interakce na vystavovaná díla, ale také pro možnost nabídnout kontemplaci, jiný zážitek, impuls k jiným myšlenkám a možná i v jistém slova smyslu také úlevu. Galerie vznikla v roce 2018 ve spolupráci s FN Motol, od té doby představila přes 10 uměleckých děl. Kurátorkou je Denisa Václavová.

Realizované výstavy zde: https://ctyridny.cz/projects/motol/

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Oba prostory jsou specifické a mají své technické limity, musíme tedy díla pečlivě vybrat a dopředu si projít veškeré bezpečnostní a technické záležitosti.

Galerie Proluka -  jedná se o svahovitý travnatý prostor parku, každé dílo je potřeba pevně ukotvit do země či jinak zabezpečit proti posunu. Nachází se přímo před základní a mateřskou školou, čili je potřeba dbát i na bezpečnost v návaznosti na tuto skutečnost. Prostor poskytuje MČ Praha 10, musíme dodržovat určitá pravidla. Prostor není vhodný pro vysoké nebo moc objemné objekty, které by vyžadovaly instalaci pomocí auta s rukou. Na místo je možné vjet dodávkou. Dílo je umístěné na Proluce 2-3 měsíce.

FN Motol – Capacitas Statua Policlinica: galerie je umístěná na piazzetě při vstupu do nemocnice (naproti výstupu z metra). Díla musí být koncipována tak, aby byla 100% stabilní, není zde možnost kotvení do země, tedy každé dílo musí být navrženo tak, aby mělo svoji pevnou základnu (podstavec), ve kterém bude dílo pevně ukotveno. S ohledem na to, kde se prostor nachází, je potřeba dbát na bezpečnost. Prosím, nezapomeňte, že se jedná o nemocnici, hledáme díla svou povahou a obsahem k tomu vhodná. Každé dílo je zde umístěno 3-4 měsíce.