TZ: Hana Puchová v Galerii Petr Novotný

Hana Puchová / Sběratelka malých dobrodružství / Galerie Petr Novotný / Praha / 16.2. – 26.3. 2022

První letošní výstava v Galerii Petr Novotný patří obrazům a kresbám ostravské malířky Hany Puchové. Je to od roku 2012 její čtvrtá samostatná výstava v této galerii.

Puchová se narodila v roce 1966 v Ostravě. V letech 1991 – 1997 studovala na Vysoké škole uměleckoprůmyslové u Jiřího Šalamouna. V současné době žije a pracuje v Ostravě.

O výstavách i samotných obrazech Hany Puchové se dá říct, že nás většinou ničím nepřekvapí, ale zato vždy potěší. Je to dáno tím, že autorka již dlouhou řadu let rozvíjí a rozvětvuje své dva stěžejní cykly obrazů. Jsou to jednak práce figurální, kde jsou zobrazeni její známí a přátelé, často známé osobnosti ostravské kulturní scény. A pak jsou to půvabná zátiší, většinou s dominantními květinami a dalšími drobnostmi všednodenního života. Obě tyto linie vycházejí z tradiční malby, jsou lyrické i syrové zároveň, s jemnou stylizací. Vycházejí z obyčejnosti, všednosti, z toho, mezi čím a kým malířka žije. Na této výstavě hraje důležitou roli cyklus drobných kreseb a maleb na papíru, na kterých jsou zachycena malá, každodenní dobrodružství, která autorka zažívá a se kterými se takto můžeme seznámit i my.

Autorka sama ke své tvorbě uvádí: „Nejraději pracují s tématy, která důvěrně znám. Zaznamenávám různé drobné příběhy, malá dobrodružství různého typu. Většinou na menší papír, který té malbě dává určitou lehkost. Práce na plátně naopak těžknou neustálým předěláváním, které je, jak se mi někdy zdá, mimo mou kontrolu.“

Hana Puchová, která působí na výtvarné scéně přes pětadvacet let, se stále jeví jako zajímavá autorka s výrazným rukopisem. Je silně spjatá s Ostravou, v posledních letech se jí však jako jedné z mála malířek podařilo překonat bariéry regionu a je akceptována i na celostátní úrovni. Její Ostrava však na ni rozhodně nezapomíná, jak dokázala v roce 2017 velká retrospektiva v Domě umění a vydaná monografie.