Cenu kritiky za mladou malbu získala absolventka AVU Karolína Netolická

8. 2. 2022ČTK Infoservis

Letošní Cenu kritiky za mladou malbu dnes získala Karolína Netolická z Prahy, absolventka Akademie výtvarných umění (AVU), ateliér kresby. Výsledky 15. ročníku ocenění, které mělo tematické zadání zadání Moje alter ego, vyhlásili pořadatelé v Galerii kritiků, kde večer zahájí výstavu prací deseti finalistů. Výstava potrvá do 6. března.

"Porota pod vedením Václava Hájka měla obtížnou práci, protože se sešly velmi vyrovnané práce, což bylo příjemné překvapení," uvedla za pořadatele ceny a výstavy galeristka Vlasta Čiháková Noshiro.

Druhé místo porota udělila Markétě Kolářové a třetí příčku obsadil Jan Heres. Pražská rodačka Kolářová a Heres narozený ve švýcarském St. Gallenu a žijící i pracující v Praze shodně absolvovali malířský ateliér Michaela Rittsteina na AVU.

Porota vybírá laureáta nejen podle aktuální tvorby, ale hodnotí i jeho práci za poslední roky. Ke konci výstavy na začátku března ve spolupráci s jejími návštěvníky pořadatelé ještě vyhlásí diváckou cenu.

Cenu kritiky za mladou malbu pořádá Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků. Cílem pořadatelů je podpořit tvorbu studentů nejvyšších ročníků vysokých uměleckých škol a jejich absolventů. Uchazeči se mohou zúčastnit soutěže maximálně třikrát, přednost ve výběru dostávají noví uchazeči před účastníky minulých ročníků, s nimiž se galerie po soutěži snaží navázat výstavní spolupráci. Věková hranice je 30 let.Organizátoři také od vítězů dostávají po jednom jejich vítězném díle. Soutěže se proto nemůže zúčastnit předem prodané dílo.

Pořadatelé plánují, že letos v září v Galerii kritiků uspořádají výstavu děl laureátů z posledních pěti let. Více informací je na stránkách galerie.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK