TS: Michal Fízik v galérii Čin Čin

Michal Fízik: Krajiny v pohybe / Kurátorka: Anežka Kořínková / Galéria Čin Čin, Bratislava / 9. 2. – 10. 3. 2022

binary comment

Michal Fízik: Krajiny v pohybe                      

Kurátorka: Anežka Kořínková

Galéria Čin Čin, www.galeriacincin.sk, oh: u.-p. 14.00 – 18.30

Otvorenie: 8.2. 2022 o 18.00

Trvanie: 9.2. – 10. 3.2022

Výstava představuje výběr z nejnovější tvorby Michala Fízika, ve které se autor navrací zpět ke svému prvotnímu zájmu o krajinu jež ho vždy fascinovala. Vytváří imaginativně laděné krajiny, scény či situace, které otevírá osobní představivosti diváka. Samotný název výstavy Krajiny v pohybe může odkazovat k industriální krajině, kde už neexistuje místo, které by nebylo zasaženo vlivem člověka. Také nám ale umožňuje se přenést do „zákulisí“ obrazu, na místa která lze v každodenním shonu lehce přehlédnout. Výstava je jakousi pozvánkou diváka na cestu mentální krajinou, která svůj předobraz nachází za rohem budovy, ze strany, kterou jsme nikdy neviděli, pochází ze screenshotu běžícího videa na youtube nebo ze vzpomínky na ducha místa, které autor navštívil ještě jako malý chlapec. 

Fízik v pro něj typických odstínech fialové, šedé či černé barvy znázorňuje poměrně všední až banální náměty, které ale způsobem jeho zobrazení ve výsledku působí tajemně, vznešeně až monumentálně. Ve své malířské tvorbě navazuje na tradici mimetické malby, v jednotlivých dílech však osciluje na pomezí reality a abstrakce, jež vytváří výsledný snový, někdy až mysteriózní výraz jeho obrazů. Prostory, které jsou ve výstavě zastoupeny a s nimiž autor pracuje jsou veřejnými místy, detaily městských zákoutí, architekturou ale i vybranými útržky krajin. Ty jsou nám zprostředkovány nejen srze médium malby, ale také ve formě fotografií, skic, fotomontáží nebo objektů. Sám experiment je pro autora důležitou součástí tvorby, do svých obrazů často zasahuje kresbou, sprejem nebo narušuje povrch malby jejím ničením či vyřezáváním, čímž dochází k dekonstrukci klasické krajinomalby.

Důležitým aspektem Fízikovi tvorby je způsob instalace jeho výsledných děl. Podobně jako modernisté, i on se vymezuje vůči pomyslnému ohraničení obrazu rámem a expanduje do prostoru. Často se tak u jeho obrazů můžeme setkat s volně plápolajícími a přesahujícími konci pláten, bez pevné podpory. Jindy se u něj narušením povrchu stává malba objektem. I přesto, že na první pohled může jeho tvorba působit doslovně, opak je pravdou, skutečná abstrakce se totiž odehrává jak v obrazech, tak i ve výstavním prostoru mezi nimi.

Výstavný program Galérie Čin Čin v roku 2022 podporil Fond na podporu umenia.