do 28.2. 2022 / Open call: Umění ve městě 2022

Sochařský festival Umění ve městě vyhlašuje veřejnou výzvu k účasti na jeho 15. ročníku

Pomoz nám protentokrát podtrhnout krásu přírodního světa a podpořit synergii člověka s faunou a flórou. Oživ s námi veřejný prostor v Českých Budějovicích a dalších městech a obcích Jihočeského kraje!

Umění ve městě, které každoročně vstupuje do veřejného prostoru jihočeských měst výtvarnými intervencemi chce v 15. ročníku festivalu vzdát poklonu přírodnímu světu fauny a flóry. Loňské téma CITY, které si všímalo města jako živého organismu a člověka jako jeho součásti se všemi svými city a emocemi, se letos obrací ve svěží téma FAUNA A FLÓRA. Koncept festivalu chce vzhlédnout ke krajině a živelné přírodní říši fauny a flóry, která je neodmyslitelnou a původní součástí pobytu člověka ve společném živoucím prostoru na Zemi.

Mohlo by se zdát, že se člověk čím dál víc ztrácí v „civilizovaném“ světě a je vtahován hlouběji do umělého digitálního prostoru virtuálních světů. Člověk ovšem jako takový nepřestává být a nesmí přestat být součástí nekončícího koloběhu přírody, z které vzešel. Místo v organickém a přirozeném koloběhu života, které mu kdysi bylo tak známé se může nyní zdát nejisté a vzdálené. Umělecké intervence pro letošní téma by se měly tedy týkat nejen přímočaré vizuální stránky přírodního světa, ale měly by také akcentovat a reflektovat odvěké přírodní principy a komunikační kanály biologické stránky univerza a pobytu člověka v něm, včetně všudypřítomného mikrokosmu.

Vyzýváme tímto všechny vizuální tvůrce k zapojení se do 15. ročníku festivalu zaměřeném na umění ve veřejném prostoru.

Festival uvítá také všechny návrhy z prostředí street art, graffity, mural nebo site specific a public art. Místo si na Umění ve městě najde i performativní umění a všechno další, co přinese Vaše kreativita. Otevřenou možností jsou také trvalé instalace a odkupy děl. Neváhejte a zasílejte všechny návrhy.

(Více o festivalu Umění ve městě naleznete na: www.umenivemeste.cz)

Výstava potrvá od začátku června do konce září

Termín vernisáže bude upřesněn

Festival zajišťuje:

− transport děl a technickou pomoc při instalaci

− pojištění děl v průběhu festivalu

− ubytování na vernisáži

Svá portfolia, návrhy, skici a náměty zasílejte na adresu: info@umenivemeste.cz

- do předmětu emailu uveďte: Fauna a Flora 2022

- v návrhu zašlete fotografii, skicu nebo model díla

- dále přidejte rozměry, váhu, materiál

- případné požadavky na kotvení

- místo kde se dílo nachází nebo bude nacházet (pro převoz na festival)

- vaše kontaktní informace

Návrhy zasílejte do konce února 2022