TZ: Daniel Pitín v Galerii českého centra v Berlíně

Daniel Pitín / Sommerkino / kurátor: Jen Kratochvil / Galerie českého centra Berlín / Berlín / 28. 1. – 26. 3. 2022

Daniel Pitín je jeden z nejvýraznějších současných malířů v České republice. Jeho sólová výstava Sommerkino ukazuje výběr maleb a jednoho videa se zaměřením na téma divadelní a filmové scénografie jako analogie k dnešní realitě, která je plná provázání fyzické a digitální reality. Výstava se koná za podpory Velvyslanectví České republiky v Berlíně, galerie hunt kastner v Praze, Nicodim Gallery v Los Angeles a Charim galerie ve Vídni. Kurátorem výstavy je kurátor a teoretik Jen Kratochvil, ředitel Kunsthalle Bratislava.

Táhla, lana a lanka ovládající proměny scénografie mohou být fyzickým obrazem internetové sítě post-faktuální reality. Na Pitínových obrazech přestává být zřejmé, který z elementů ještě drží přímou vazbu ke skutečnosti a které jsou již jen prázdnou formou bez obsahu či úplnou fabulací. Výstavní prostor Českého centra v Berlíně se pro Sommerkino mění v pomyslnou infrastrukturu vzájemně provázaných hmot, ploch, struktur a organizačních systémů mezi kterými se osobní subjektivita doslova rozplývá v postupně intenzifikované abstrakci. Nová výstava Českého centra Berlín představuje díla, která umělec vytvořil přímo pro tuto berlínskou výstavu, avšak lze zde spatřit také výběr starších i mladších děl, které se zabývají tématem podia či scénografie.

TOMÁŠ SACHER, ŘEDITEL ČESKÉHO CENTRA BERLÍN:

„K plánu uspořádat výstavu v Berlíně nás přivedla výstava Daniela Pitína Paper Tower v Rudolfinu, uspořádaná v roce 2019. Naprosto mě strhla, šlo podle mého názoru o jednu z nejlepších výstav za poslední roky, a to nejen v ČR. Doufám, že jejím berlínským pokračováním se Rudolfinu alespoň přiblížíme.“ Pitín dlouhodobě pracuje s jazykem apropriace a dekonstrukce filmových motivů a postav, stejně jako s adaptací principů barokního divadla jako vrcholné formy vizuální iluze. Kulisy a herci zobrazení na Pitínových plátnech slouží jednou jako prostupné membrány, projekční plochy, jindy jako záhyby závěsů, mezi kterými a za kterými se odehrává skutečný děj.

JEN KRATOCHVIL, KURÁTOR VÝSTAVY:

„Lehký sentiment názvu výstavy, Sommerkino, může na první pohled odkazovat k jakési údajně snadnější a čitelnější realitě minulosti, ale navzdory historickým odkazům, skrz které Pitín komponuje své malířské scénografie, je jeho jazyk radikálně anti-nostalgický. Nehledá ztracenou pravdu minulosti, ale ukazuje jak silně je současný stav aplikovatelný napříč časovou osou i do minulosti.“

Pro návštěvníky je navíc připraven také doprovodný program sestávající z projekce filmu Zpráva o záchraně mrtvého (CZ/SK 2021, rež. Václav Kadrnka), na jehož scénografii se Daniel Pitín podílel. Cílem je představit různé části Pitínovy tvorby, které se „od plátna“ pohybují „přes video“, až k tomuto typu vysloveně filmových spoluprací, přičemž zájem se zpětně promítá do autorovy malby.

Podle slov organizátorů je malba v Německu obecně oblíbené medium s tradicí. Prezentace českých umělců a snaha o navazování dialogu tak v Berlíně dává mnohonásobný smysl. České centrum Berlín nadto pravidelně prezentuje autory mladší generace s důrazem právě na malbu. Podle Tomáše Sachera, ředitele Českého centra Berlín, je to jedna z cest k navazování nových či prohlubování stávajících kontaktů v oblasti výtvarného umění. Z nedávných příkladů lze uvést velmi úspěšný německo-český projekt Houdek Huemer.


Daniel Pitín (*1977) je vizuální umělec, vzděláním původně malíř, pracuje ale i s koláží a video instalacemi. Absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze u Zbyňka Berana a Miloše Šejna. V roce 2019 jeho dílo představila samostatnou výstavou renomovaná pražská galerie Rudolfinum (A Paper Tower, kurátor Petr Nedoma). V Praze dlouhodobě spolupracuje s galerií hunt kastner. Za sebou má také řadu zahraničních prezentací, např. V Nicodim Gallery v Los Angeles, v Grimm Gallery v Amsterodamu nebo Charim gallery ve Vídni, se kterou též dlouhodobě spolupracuje. 2009 získal ocenění za nejlepší animovaný film (Lost Architect, 2008) na PAF Festival for Animated Films in Olomouc. V roce 2015 mu vydalo nakladatelství Hatje Cantz monografii.


Informace o výstavě:

Daniel Pitín: Sommerkino

28. 1.– 26. 3. 2022

Otevřeno: út–so 14:00–18:00

Kurátor: Jen Kratochvil, ředitel Kunsthalle Bratislava

Architektura výstavy: Tomáš Džadoň

Grafika: Jan Šiller

Vernisáž: 27. 1. 2022, 19:30 v přítomnosti umělce a kurátora pouze po předchozí registraci,

platí pravidlo 2G plus (digitální doklad 2G (očkovaný, uzdravený) + 3. očkování / negativní test ze stejného dne + respirátor).

Doprovodný program: 15. 2. 2022, 18:30 komentovaná prohlídka a promítání filmu

Zpráva o záchraně mrtvého (CZ/SK 2021, rež. Václav Kadrnka)

Česká centra

Česká centra (ČC), příspěvková organizace Ministerstva zahraničních věcí ČR, jsou stěžejním nástrojem veřejné diplomacie zahraniční politiky České republiky a rozvíjejí kulturní vztahy mezi zeměmi. Jakožto kulturní institut jsou členem sítě zahraničních evropských kulturních institutů EUNIC. Prezentují naši zemi v široké škále kulturních a společenských oblastí: od umění přes kreativní průmysly až po propagaci úspěchů české vědy a inovací. Věnují se výuce češtiny v zahraničí. Zapojují se do mezinárodních projektů a slouží jako platforma pro rozvoj mezinárodního kulturního dialogu. V současnosti působí v zahraničí celkem 26 poboček na 3 kontinentech. Kromě Českých center spravují také Český dům v Moskvě, Jeruzalémě a Bratislavě.