Ministerstvo kultury vyhodnocuje podnět na prohlášení rypadla kulturní památkou

27. 1. 2022ČTK Infoservis

Ministerstvo kultury (MK) dostalo podnět na prohlášení obřího rypadla v mosteckém dole Československé armády (ČSA) kulturní památkou. Nyní ho vyhodnocuje a zvažuje, zda je takový podnět odůvodněný a zda existují předpoklady pro zahájení řízení a reálné prohlášení objektu kulturní památkou. ČTK to řekla Iva Awwadová z tiskového odboru ministerstva kultury.

Těžební lokalitu s lomem ČSA spravuje společnost Severní energetická z energetické skupiny Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Podnět na prohlášení rypadla památkou podali akademici z ČVUT. Vlastník lomu dříve uváděl, že chce rypadlo rozebrat a místo, kde stojí, zaplnit vodou. Naplánovat a schválit celkovou koncepci řešení budoucího využití tak rozsáhlého území, jako je lom ČSA, trvá podle Sev.en Energy několik let.

"Dílčím rozhodnutím, jako je případné ponechání některých industriálních památek v nové krajině, musí předcházet schválení uceleného záměru tak, aby s ním tyto kroky byly v souladu. Budoucí podobu celého území lomu ČSA, včetně objektů, řešíme s experty na územní plánování a renomovanými architekty na národní i mezinárodní úrovni," řekla dnes ČTK mluvčí Sev.en Energy Eva Maříková.

V náročné a promyšlené studii podle ní není prostor pro nekoncepční návrhy jednotlivců. "Doporučujeme proto, aby se navrhovatel s plány využití území lomu ČSA blíže seznámil a přesvědčil se, co je a není v budoucím zrekultivovaném území možné, například s ohledem na hladinu budoucího jezera," dodala Maříková.

V ČR je více než 2500 technických objektů a zařízení chráněno jako nemovitá či movitá kulturní památka nebo jako součást památkové rezervace či zóny. Aktuálně ale MK nevede žádné správní řízení o prohlášení stroje či technické stavby obdobného charakteru a rozměrů, jako je tomu v případě obřího rypadla.

Stroje a technické objekty obdobného charakteru bývají většinou v péči a správě odborných sbírkotvorných institucí, jako je například Národní technické muzeum v Praze, v péči sběratelů, spolků a soukromých muzeí a fondů.

Národní památkový ústav, který registry památek vede, na svém webu uvádí, že technické a průmyslové dědictví tvoří nedílnou součást kulturního bohatství společnosti a má nezpochybnitelný význam pro pochopení civilizačního vývoje. Mezi technické a průmyslové památky patří doklady vědy, výroby a techniky, tedy objekty a zařízení souvisejících s těžbou, výrobou, dopravou a skladováním.

Mezi technické a průmyslové památky, které požívají té nejvyšší ochrany státu, tedy jsou národními kulturními památkami, patří třeba Karlův most v Praze, česká část Koněspřežní železnice České Budějovice – Linec, Kamenný most v Písku, Důl Michal v Ostravě, Papírna ve Velkých Losinách, Důl Hlubina a vysoké pece a koksovna Vítkovických železáren, Rožmberská rybniční soustava v Třeboni nebo Horský hotel a televizní vysílač Ještěd u Liberce.

"U technických památek obdobných monumentálních rozměrů, kde navíc vlastník zvažované prohlášení za kulturní památku rozporuje, reálně hrozí, že udělený status kulturní památky nevyřeší základní problém a s ním spojené vážné otázky," uvádí ministerstvo. Otázkami jsou třeba jak takto rozsáhlý stroj do budoucna udržovat před postupující korozí, degradací povětrnostními vlivy, možným vandalismem či zřícením.

Prohlášení za památku podle MK nevyřeší ani otázku, z jakých peněz bude zajištěno, bez spoluúčasti vlastníka, nákladné udržování a zabezpečení mohutného technického objektu, a to při zachování jeho autenticity, technické výpovědní hodnoty a bezpečnosti. "Ministerstvo kultury v žádném případě nezpochybňuje unikátnost, symbolickou a technickou hodnotu dotčeného velkorypadla, nicméně reálné možnosti smysluplného využívání takového technického objektu jsou do budoucna značně omezené," uvedl úřad.

Zpřístupnění velkorypadla pro veřejnost je v tomto případě závislé na vůli, rozhodnutí a záměrech vlastníka. "Na zachování věci jako kulturní památky musí spočívat veřejný zájem, který musí být opřen o naprosto konkrétní zjištění nejen kulturně historické hodnoty samotné věci, ale také o vůli, schopnost a faktickou možnost nejen ochranu deklarovat, nýbrž jí i realizovat, tedy chránit věc nejen pro její schopnost být kulturní památkou, ale také pro její důstojnost být i do budoucna takovým předmětem ochrany," stojí v prohlášení MK.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK