do 15. 2. / Finanční sbírka na sklad uměleckého materiálu za odvoz – art re use

Art re use funguje jako „banka“ uměleckého materiálu, který si je možné objednat na stránkách art re use spravovaných spolkem ArtMap. Je určený umělcům, studentům a neziskovým projektům, kterým se snaží pomoci v získání materiálového i nástrojového zázemí. Rovněž kulturním institucím, firmám a školám, které by se naopak rády vzdaly použitého materiálu a přispěly k jeho dalšímu využití. V současné době shání projekt finance přes platformu Donio, aby přežil období, než dorazí první dotace.

Ve spolupráci s galeriemi a školami se snaží pomáhat i Spolek Skutek, stejně jako se zviditelněním celého projektu. „Cílem společné aktivity spolků ArtMap a Skutek je vytvořit hlavní komunikační bod v recyklaci, distribuci a transformaci neužitečného galerijního a výtvarného materiálu na užitečný. Základním přínosem je soustředit na jedno místo snahy jednotlivců a institucí usilujících o zodpovědný přistup k surovinám. Vedle materiálového zázemí pro tvorbu a výstavní činnost má i svou nezanedbatelnou funkci ekologickou a edukativní. Sklad uměleckého materiálu – art re use – je vedle on-line platformy o současném umění, tištěné ArtMapy a nakladatelství s kamenným knihkupectvím novou službou našeho spolku kulturnímu provozu,“ uvedl pro Artalk Tomáš Hrůza.

Za necelé 2 měsíce činnosti prošly skladem již 2 tuny materiálu, které by jinak skončily na skládce. Díky aplikaci byly cíleně rozdány do kulturního provozu na novou tvorbu. Nabídka i poptávka je obrovská a díky tomu se podařilo v rekordním čase zajistit projektu i nezbytné minimální zázemí: MČ Praha 3 poskytla na dva roky prostory bývalého autoservisu za 1,- Kč, IT firma poskytla 70% slevu na provoz e-shopu, místní stavební firma nám zdarma půjčuje své dodávky i s řidičem na svoz materiálu a velký zájem v galerijním prostředí generuje nepostradatelné dobrovolníky.

Kromě finančních příspěvků shání projekt také dobrovolníky na dobudování skladu, pomoc s dopravou nebo aplikací. Přispět je možné přímo na stránkách platformy Donio: ZDE.