Z veřejného prostoru v Ústí nad Labem zmizela mozaika z poloviny 80. let

12. 1. 2022ČTK Infoservis

Z veřejného prostoru v Ústí nad Labem zmizela mozaika z poloviny 80. let minulého století. Dílo bylo v interiéru objektu, který se opravoval. Po rekonstrukci se prodejna otevřela, velkoplošná mozaika v něm chybí. ČTK to řekl historik ústeckého muzea Martin Krsek.

"O žádné mozaice nevím," řekl ČTK manažer zlínské developerské společnosti HERITAGE REAL ESTATES Viktor Šimeček. Obdobně odpověděl i historikům loni v září. Muzeum bylo podle Krska připravené mozaiku sejmout a uložit v depozitáři. "Dělníci na budově pracovali za neprůhledným plotem. Co se s dílem stalo, tak bylo možné prověřit až po nedávném otevření prodejny. Místo velkoplošné skleněné mozaiky s abstraktním námětem vln a kruhů v působivé barevnosti zůstala jen bílá stěna," uvedl Krsek.

Mozaiku zakrytou regálem v objektu objevil teprve v roce 2017 předešlý nájemce prodejny. "Je mi z toho smutno, Eliška Rožátová byla autorkou i mozaiky ve slavném hotelu Praha, který majitel nedávno zdemoloval. Ale tam jsme alespoň dostali příležitost dílo sejmout, byť zatím na novou instalaci čeká," uvedla česká mozaikářka a restaurátorka Magdalena Kracík Štorkánová. Ta se v Ústí nad Labem v posledních osmi letech podílela na restaurování mozaiky v plavecké hale na Klíši a díla na hlavním vlakovém nádraží. I těm původně hrozila při rekonstrukci likvidace, ale nakonec je investor na doporučení muzea zachoval.

Pod dohledem restaurátorky ústecké muzeum před třemi lety sejmulo a deponovalo obří mozaiku Severočeský kraj od Petra Menše z domu na křižovatce Masarykovy ulice a Špitálského náměstí, kde je dnes místo ní výloha kavárny. "Ústí nad Labem mělo štěstí na mimořádnou koncentraci hodnotné mozaikové výzdoby veřejných prostor, nachází se tu i největší moderní mozaika v České republice a jedna z největších v Evropě v podobě díla Miroslava Houry z roku 1985 Historie Severočeského kraje se 450 metry čtverečními pokryté plochy," dodal Krsek.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK