Sicílie vrátí Řecku část vlysu z aténského Parthenónu

5. 1. 2022ČTK Infoservis

Sicílie vrátí Řecku vzácnou část vlysu z Parthenónu, nejvýznamnějšího chrámu v aténské Akropoli. Informovala o tom dnes agentura ANSA s odkazem na představitele italského regionu. Řecko dlouhodobě usiluje o návrat mramorů z Akropole, které v minulosti byly vyvezeny do zahraničí. Zřejmě největší sbírku má Britské muzeum, které však návrat artefaktů do Řecka odmítá.

Řecká ministryně kultury Lina Mendoniová ocenila konstruktivní jednání s krajskou vládou Sicílie, které začalo v listopadu 2020. Sicilský radní pro kulturu Alberto Samonà uvedl, že návrat mramoru potvrzuje hluboké vztahy mezi Sicílií a Řeckem. V antice bylo mnoho sicilských měst řeckými koloniemi.

Kus vlysu, který znázorňuje bohyni lovu Artemidu nebo bohyni lichotivého přemlouvání Peithó, se nyní nachází ve sbírkách krajského archeologického muzea v Palermu. Z Řecka ho odvezl britský konzul Robert Fagan a v roce 1820 ho získala univerzita v Palermu.

Dohodu Řecko se Sicílií uzavřely podle italských zákonů. Jedná se tudíž o čtyřletou zápůjčku, sicilská vláda ale vyjádřila úmysl, aby přesunutí artefaktu bylo trvalé. Z Atén palermské muzeum získá zápůjčku jedné amfory a jednoho torza sochy bohyně Atény z 5. století před naším letopočtem.

Ředitel muzea aténské Akropole Nikolaos Stampolidis doufá, že příklad Sicílie budou následovat i další země. Řecko dlouhodobě usiluje o návrat částí Parthenónu ze sbírek Britského muzea, což instituce odmítá. Sochy a mramorové desky vyvezl v 19. století britský velvyslanec v Cařihradu Thomas Bruce, hrabě z Elginu. Dostal k tomu povolení Osmanské říše, pod níž tehdy řecká metropole spadala. Britské muzeum tvrdí, že předměty získalo legálně, Řecko to zpochybňuje, protože považuje Osmanskou říši za okupační mocnost.

O návratu takzvaných Elginových mramorů jednal v listopadu řecký premiér Kyriakos Mitsotakis se svým britským protějškem Borisem Johnsonem. Ten Mitsotakisovi řekl, že otázku musí řešit se správci muzea. Řečtí představitelé poukazují i na nedávný průzkum agentury YouGov, podle kterého 59 procent Britů míní, že artefakty patří jihoevropské zemi.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK