Novou ředitelkou Východočeské galerie v Pardubicích se stane Klára Zářecká

6. 12. 2021ČTK Infoservis

Novou ředitelkou Východočeské galerie v Pardubicích se stane Klára Zářecká. Zvítězila ve výběrovém řízení, funkce se ujme od začátku příštího roku, uvedla dnes Zuzana Nováková z kanceláře hejtmana. Úkolem nastupující ředitelky bude zahájit novou etapu činnosti galerie v Automatických mlýnech, které se k tomuto účelu přestavují. Dosud galerii řídila Hana Řeháková.

"Pro Východočeskou galerii, která si v roce 2023 připomene 70 let od svého založení, bude přestěhování do Automatických mlýnů asi nejvýraznějším impulzem v její historii. Je správné, že ji tímto obdobím provede osoba, která ji bude řídit s perspektivou minimálně pět až deset let ve zcela nových podmínkách," uvedl náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj).

Výběrová komise vybrala Zářeckou jednomyslně ze šesti kandidátů. Je historičkou umění, zkušenou kurátorkou a galerijní pedagožkou. Deset let působí jako odborná asistentka a vedoucí oddělení výtvarné výchovy a tvorby oborového studia Katedry výtvarné kultury a textilní tvorby na Pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové. Vystudovala Pedagogickou fakultu Univerzity Hradec Králové a obecnou teorii a dějiny umění a kultury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Byla kurátorkou výstav a galerijní pedagožkou v Galerii moderního umění v Hradci Králové a také kurátorkou jedné výstavy ve Východočeské galerii v Pardubicích. Má za sebou i rozsáhlou publikační činnost.

Zářecká chce otevřít galerii co nejširšímu spektru návštěvníků a posílit její vnímání jako společensky přínosné instituce. "To může zajistit kvalitní motivovaný tým odborníků, který bude mít jasno o dlouhodobé výstavní koncepci. Do ní by se jednou ročně mohli prostřednictvím soutěží zapojovat i studenti doktorských oborů dějin umění či externí kurátoři," uveda Zářecká. Důraz chce klást také na vzdělávací činnost, a to nejen pro děti, a rozšíření výtvarných ateliérů.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK