TZ: Monika Žáková v Bold Gallery

Monika Žáková / Tactile Mind / Bold Gallery / Praha / 3.12. 2021 - 9.1. 2022

Na závěr letošní, ne zcela typické, sezóny připravila Bold Gallery pod názvem Tactile Mind výstavu Moniky Žákové. V díle umělkyně, která patří k velkým talentům, najdeme odkaz k experimentální tvorbě šedesátých let. „Monika Žáková vytváří obrazy s absolutní precizní zručností, kdy monochromatické plochy transformuje formou iluzivního lomení hmoty,“ vysvětluje kurátor výstavy Adam Hnojil.  Autorka osobitým způsobem ohledává hranice vnitřního prostoru vlastního bytí a tělesnosti. Vytváří strukturu díla, skrze nějž umožňuje divákovi hledět na obrazy jako na mentální mapy její (i jeho) vlastní existence.

Výstava Tactile Mind, která je dosud největší výstavou Moniky Žákové v Praze, bude přístupná od 3. prosince do 9. ledna v holešovické Bold Gallery v ulici U měšťanského pivovaru 6a. Více informací na www.boldgallery.art.

„Ve své tvorbě se snažím rozšiřovat naše vnímání barevného spektra. Signifikantním prvkem na obrazech je záhyb. Může se tyčit ven a tím něco ohraničovat nebo se může propouštět dovnitř. Tak ukazuje, jak dvě protichůdné věci mohou fungovat současně,“ vysvětluje autorka. Povrchová textura díla je odrazem její metody, v níž záměrnou systematičnost vizuálního uchopení obrazu formální cestou doprovází emocionální rovina vyjádřená barvami, nahrazujícími například světlo a stíny. Srozumitelně uspořádané minimalistické abstrakce rezignují na popisnost, námět či téma a polemizují se zažitými formami našeho po výtce binárního chápání okolního světa. Zajímá ji rytmus, v němž za pomoci gravitace ponechává velký prostor náhodě, která opakované formy narušuje formou chyby, jíž nemusíme rozumět, ale pouze jí vnímat. „Moniku přitahuje krása sama o sobě, jež obsahuje prvek nedokonalosti, stejně jako obsahová nejednoznačnost,“ doplňuje kurátor Adam Hnojil.