TZ: Martin Mrkva v Galerii moderního umění v Roudnici nad Labem

29. 11. 2021Artalk Infoservis

Martin Mrkva / Ex tenebris / kurátor: Miroslav Divina / Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem / 12.11. 2021–30.1. 2022

Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem vystavuje temnosvitná díla Martina Mrkvy, mladého malíře, jenž se programově a především zcela svébytně hlásí k odkazu baroka. Prezentace doprovodí souběžnou výstavu barokních obrazů Jana Jiřího Heinsche.

Martin Mrkva (*1989) inspiraci mistrovskými díly dávných dob otevřeně přiznává. Nesnaží se však o nápodobu umění starých mistrů, ale spíše rozvíjí konkrétní tendence, jako je dynamika malby, specifické užití světla a stínu nebo tlumená barevnost. Podstatným prvkem je vystižení klasických úvah o významu života, o jeho pomíjivosti a konečnosti. Přestože na tato témata pohlíží s nadhledem a určitou porcí nadsázky, neubírá jim na závažnosti. Typickým příkladem mohou být jeho práce se zcela osobitými artefakty - houskami a rohlíky - které připomínají rozsáhlé bitevní scény. Představují nesmiřitelný, ale přesto zbytečný souboj dvou skupin, které si jsou přes všechny formální rozdíly velice blízké, neboť jsou vytvořeny doslova ze stejného těsta.

Talent mladého umělce vystihuje i řada ocenění, která autor již získal. Z výstavní činnosti nelze přehlédnout jeho výstavu Housky & rohlíky v Muzeu umění Olomouc (2018) nebo zapojení do projektu Kateřiny Šedé v Moravské galerii v Brně (2014). Mrkva byl také jednou z nejvýraznějších postav nedávné výstavy Vanitas v pražském DOXu (2021).

V roudnické galerii Martin Mrkva aktuálně prezentuje výběr ze svých malířských cyklů Vanitas, Desuper a Nebytosti. Název výstavy „Ex tenebris“ (Z temnoty) upomíná na klíčové výtvarné prvky světla a stínu, evokuje však také psychologický aspekt jeho tvorby. Není náhodou, že dílo Martina Mrkvy bylo vybráno pro výstavu ve stejném termínu, v jakém galerie prezentuje také obrazy barokního mistra Jana Jiřího Heinsche (1647–1712).