TZ: Jakub Rajnoch a Jiří Žák v Galerii Fotografic

29. 11. 2021Artalk Infoservis

V Galerii Fotografic se otevřou hned dvě výstavy najednou! V hlavním prostoru představíme propracovanou multimediální instalaci Jakuba Rajnocha a v nově upraveném prostoru pro videoart uvidíte sugestivní projekt Jiřího Žáka s názvem Czech ASMR.

JAKUB RAJNOCH: FILM SIDEWAYS

vernisáž: čtvrtek 25. 11. - 19h

výstava: 26. 11. - 31. 12. 2021 / otevřeno út–so 13–18 h

www.fotografic.cz

Jakub Rajnoch ve svých intermediálních projektech dlouhodobě zevrubně zkoumá světlo a pohyb, jakožto základní fyzikální veličiny, které ve vědeckém, technologickém i uměleckém prostředí stále nabízejí nepřeberné množství využití. V Galerii Fotografic představí na míru instalovaný projekt Film Sideways, jehož hlavním záměrem je percepce a interpretace technologie filmové projekce. Jakub Rajnoch si zde klade zdánlivě jednoduchou otázku: Co se stane, když se podíváme na film z boku? a přináší na ni konkrétní a zcela unikátní odpověď. Pomocí optických vláken obraz rozkládá a znovu skládá, aby filmovou projekci viditelným prouděním světla obtiskl do trojrozměrného prostoru. Taková činnost se možná může zdát iracionální či nelogická. Kombinace sofistikovaného technologického postupu a dechberoucí estetiky však slouží hlavně pro vyvolání různých interpretací a myšlenkových asociací v mysli pozorovatele.

Jakub Rajnoch (*1978) je absolventem ateliéru sochařství u Jindřicha Zeithammla, ateliéru intermediální tvorby u Pavly Scerankové a Dušana Zahoranského a ateliéru nových médií u Tomáše Svobody na Akademii výtvarného umění. Mimo pražské AVU absolvoval také na Matematicko-fyzikální fakultě UK, což mu dává potřebný základ pro jeho umělecko-vědecké experimenty. Žije a pracuje v Praze.

JIŘÍ ŽÁK: CZECH ASMR

vernisáž: čtvrtek 25. 11. - 19h

výstava: 26. 11. - 31. 12. 2021 / otevřeno út–so 13–18 h

www.fotografic.cz

V projektu „Czech ASMR“ Jiří Žák subverzivně využívá fenomén ASMR videí, které za pomocí sugestivního zvuku a obrazu slouží k navození příjemných pocitů či odbourání stresu. Jiří Žák však tento žánr „nakazil“ politickými informacemi. Založil vlastní YouTube kanál, kde zveřejnil několik videí, ve kterých např. performerka s výrazně nalakovanými nehty hladí a poklepává atlas světa, přičemž ukazuje země Středního východu a Afriky, do kterých Česká republika vyváží zbraně. Při tom šeptá citace z výroční zprávy Ministerstva průmyslu a obchodu - informace, které by diváky jinak nezajímali a které by jim nikdy neudržely pozornost. Kombinací smyslově příjemné až vzrušující formy a velmi zneklidňujícího obsahu tak vzniká mimořádně funkční kritická práce.

Jiří Žák (*1989) vystudoval pražskou AVU v ateliéru Tomáše Vaňka. Absolvoval stáže na UMPRUM v Šalounově ateliéru a na Univerzitě umění a designu v Karlsruhe. Je laureátem ceny EXIT či Ceny Jindřicha Chalupeckého. Ve své tvorbě se zaměřuje především na pohyblivý obraz a videoinstalace a své projekty vystavuje ve významných českých i zahraničních institucí. Působí také např. v kolektivu Ateliér bez vedoucího či pracuje pro Artyčok TV. www.jirizak.com