PAF zveřejnil finalisty a finalistky Jiných vizí CZ 2021

13. 11. 2021Artalk Infoservis

Jiné vize třetího milénia – vzít do ruky mapu a ztratit se v lese: PAF Olomouc zveřejňuje finalisty a finalistky Jiných vizí CZ 2021

Stejně jako předešlých čtrnáct ročníků si i letos dává soutěž Jiné vize CZ za cíl rozšiřovat povědomí o českém pohyblivém obraze: hraničních formách na pomezí animace, experimentálního filmu a videoartu. Deset děl vybraných japonskou kurátorkou Keiko Sei bude promítáno jako filmové pásmo v kinosále a dále v rámci galerijní instalace na jubilejním dvacátém ročníku PAF Olomouc, který proběhne od 2. do 5. prosince 2021. 

Vítěze soutěže zvolí mezinárodní porota ve složení Jurij Meden (kurátor ve Filmmuseum Vídeň), Anna Lena Seiser (kurátorka v Der Neue Berliner Kunstverein) a Klaas Kuitenbrouwer (badatel v Het Nieuwe Instituut v Rotterdamu) – udělena bude Hlavní cena a Cena diváků. Jelikož soutěžní příspěvky musely vznikat v rozmezí uplynulých 18 měsíců, silně odráží současný stav a nálady společnosti napříč světem. Kurátorka výběru  Keiko Sei ve svém přístupu pro tento ročník akcentuje právě fakt, že díla vznikala primárně v době naprostého, nebo částečného lockdownu. 

Dle slov Keiko Sei je jedním z hlavních motivů letošního ročníku frustrace a úzkost způsobená současnout společenskou a klimatickou krizí, kdy jedinci dochází k závěru, že současný ekonomický a společenský model nedokáže vyřešit nastavše krize. Snaží se proto uchýlit mimo společnost, která je v jejich očích ostrakizuje zároveň jim ovšem v hyperpropojené době není umožněno zcela zmizet a zahladit stopy. V dílech se tak často vyskytuje motiv lesa, který je v tuzemském povědomí vnímán jako jediné místo opravdové anonymity a neexistence a slouží jako záminka pro opuštění hlučícího davu a záplavy informací.

Než se tedy diváci na základě soutěžních příspěvků rozhodnou zmizet do lesů a opustit společnost, budou moci určit vítěze Divácké ceny a posoudit rozhodnutí mezinárodní poroty v kategorii Hlavní ceny.

Keiko Sei

Keiko Sei je japonská spisovatelka, kurátorka a mediální aktivistka. Vedla nezávislou společnost zaměřující se na video a videoart v Japonsku. V letech 1998–2001 vedla ateliér videa na FaVU v Brně. V roce 2002 přesídlila do Bangkoku.

Finalisté Jiné vize CZ 2021:

Simona Donovalová, Šimon Herrmann: MOveMENT, 2020

Kristýna Kopřivová, Nico Carpentier, Vaia Doudaki: Conceptualization of Change, 2021

Anna Kryvenko: Lekce kolektivní samoty, 2021

Radek Brousil, Kryštof Hlůže: Can You Still Feel The Butterflies?, 2021

Jakub Tulinger: Les ze sebe a z mého těla. Opakovaně umisťuji do jeho středu své tělo. Mezikrok. Propast. Les., 2021

Štěpán Krahulec: We Who Left, 2021

Adam Smrekovsky: Breck Coleman, 2020

Eliška Lubojatzká: Zagovory, 2021

Jozef Mrva: Zalando War Machine, 2021

Alžběta Bačíková: Slavnostní problém, 2020