Mexico City nahradí Kolumbovu sochu sochou ženy

Sochu Kryštofa Kolumba na nejvýznamnějším bulváru Mexico City nahradí replika předkolumbovské sochy ženy. Kamenná socha byla objevena v lednu tohoto roku a je známá jako „Mladá žena z Amajacu“. Výměna sochy rozdmýchává současnou debatu v zemi dotýkající se její historie, otázky rasy i pohlaví. Kritici navíc upozorňují, že se jedná o politický akt soudobé vlády, informuje ve zprávě ze světa Petra Lexová.

Kamenná socha „Mladé ženy z Amajacu“, mezi 1450 a 1521. Foto: kiratas.com

Za změnou sochy stojí snaha prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora a starostky Mexico City Claudie Sheinbaumové. V minulosti se jednalo ještě o návrhu sochy od umělce Pedra Reyse, která měla připomínat obří hlavu Olméků (více zde). Proti soše se však vzedmula vlna kritiky, obzvláště proti osobě sochaře samotného, který není součástí původního etnika. Starostka oznámila rozhodnutí o nové soše v den, na který připadá výročí prvního doplutí Kolumba do Ameriky. Zatímco Španělsko slaví 12. říjen jako svátek připomínající jeho slavnou éru, která byla spojena s kolonialismem, v Americe si tento den připomínají jako Den rasy, Den respektu ke kulturní rozmanitosti či Den odporu původního obyvatelstva.

Socha domorodé ženy byla objevena zakopaná v poli v lednu tohoto roku v oblasti Huasteca poblíž Mexického zálivu a je známá podle vesnice Amajacu. Archeologové dosud váhají, koho měla kamenná socha zobrazovat. Národní ústav antropologie a historie uvedl, že se socha formálně podobá vyobrazení bohyně plodnosti kultury Huastéků. Zároveň dodávají, že mohla zobrazovat příslušnici elity nebo vládnoucí třídy. Socha má výrazné rysy předhispánské kultury s otevřenýma očima, ve kterých byly dříve uložené barevné kameny.

Replika sochy by měla být třikrát větší než originál, který má na výšku dva metry. Ten bude vystaven v archeologickém muzeu v Mexico City. V prominentním prostoru centra města nahradí replika sochu Kryštofa Kolumba, která byla odvezena v minulém roce z důvodu restaurování. Kolumbova socha byla v minulosti častým terčem vandalismu, který vzrostl v návaznosti na vlnu ničení soch spojených s koloniální minulostí po celé zemi i v dalších státech Ameriky (více zde nebo zde). Výměna sochy odráží širší debatu napříč Amerikou o dědictví a významu Kryštofa Kolumba a dalších conquistadorů, přičemž mnozí kritici a protestující v Guatemale, Chile, Kolumbii nebo Mexiku zdůrazňují, že jejich příchod vedl k potlačování původních kultur a vykořisťování. Političtí představitelé v Mexico City však rozhodli, že by Kolumbova socha měla být po zrestaurování přesunuta do klidnější části města, kde nebude budit rozpory.

Za odsuzování kolonialismu a oslavování historie původních obyvatel se snaží bojovat i prezident Andrés Manuel López Obrador. Letos uspořádal vzpomínkovou oslavu na počest 500 let od pádu aztéckého hlavního města Tenochtitlán a v posledních měsících cestoval po celé zemi, aby se omluvil komunitám původních obyvatel za koloniální zvěrstva. Podobné odčinění požadoval i od španělské vlády. Jak uvedl článek The New York Times, prezident López Obrador přesto čelí veřejné kritice, a to z důvodu své necitlivosti vůči feministickému hnutí v Mexiku, které v posledních letech sílí.

Mexické ženy stále častěji vyrážejí do ulic, aby požadovaly zásah vlády proti jedné z nejvyšších úrovní domácího násilí v Latinské Americe. Podle oficiálních vládních údajů bylo v loňském roce v Mexiku každý den zavražděno nejméně deset žen a dívek a většina zločinů zůstala nepotrestána. Letos protestovaly v Mexico City tisíce žen, které požadovaly prezidentovu rezignaci. Demonstrantky také zaútočily na koloniální sochy, které označily za symboly mužské hegemonie v zemi. Prezident protesty označil za tah opozičních stran a snahu o destabilizaci vlády, aniž by zareagoval na jejich požadavky.

Jeho poznámky a marginalizace feministického hnutí může znamenat šanci pro jeho možnou nástupkyni Claudii Sheinbaum, která zároveň představuje vůdkyni mladšího křídla prezidentovy levicově orientované strany Morena. „Volba sochy ženy, která nahradí sochu Kryštofa Kolumba, by mohla oslovit představitelky feministického hnutí a zároveň podpořit rétoriku prezidenta Lópeze Obradora,“ uvedla Valerie Moy, ředitelka Centra výzkumu veřejné politiky, mexického think tanku. „Z politického hlediska se volba sochy jeví jako dobré rozhodnutí,“ uvádí dále Moy.

Jak informoval The New York Times, kritici prezidenta i starostky Mexico City upozorňují, že nové umístění sochy představuje součást jejich politické agitace a sebeprezentace. Osazení předkolumbovské sochy ženy je načasované těsně před očekávanou kandidaturou Sheinbaum na prezidentku v roce 2024. Politička tak údajně využívá napětí v zemi, včetně rostoucího odporu žen vůči kultuře dlouhodobě formované muži. „Nová socha představuje boj žen, pocházejících zejména z původních komunit, v mexické historii,“ uvedla Sheinbaum na tiskové konferenci.

Ne všichni jsou tak s kroky prezidenta Lópeze Obradora a Claudie Sheinbaum spokojeni. „Soustředí se na sochu, aniž by se soustředily na práva žen,“ uvedla Fatima Gamboa, aktivistka z mexické advokátní skupiny Indigenous Lawyer Network. Pro The New York Times dále uvedla, že gesto oslavující dědictví předkolumbovského Mexika přispělo jen málo ke zlepšení nejistých socioekonomických podmínek a diskriminace, kterou stále trpí mnoho původních obyvatelek. S odstraněním Kolumbova pomníku nesouhlasí ani konzervativní část politické reprezentace v čele s bývalým prezidentem Mexika Felipem Calderónem, který sochu Kryštofa Kolumba z roku 1877 vnímá jako důležitou součást mexického historického a kulturního dědictví.

Petra Lexová | Vystudovala dějiny umění a učitelství výtvarné výchovy. Věnuje se výzkumu středoevropského sochařství 60. a 70. let a architektuře. V současné době je doktorandkou na Semináři dějin umění MU v Brně a přednáší na Ústavu věd o umění a kultuře FF JU v Českých Budějovicích.