Cambridgeská univerzita vrátí Nigérii historickou bronzovou sochu kohouta

16. 10. 2021ČTK Infoservis

Britská Cambridgeská univerzita vrátí Nigérii bronzovou sochu kohouta, která je součástí sbírky artefaktů známých jako beninské bronzy. Slavnostní předání proběhne na půdě univerzity 27. října, píše BBC.

Jedna z kolejí univerzity, Jesus College, sochu dostala v roce 1905. Kohout je také symbolem této koleje, má ho také ve znaku. Po protestu studentů, že je socha symbolem koloniálních postojů, ji vedení školy v roce 2016 stáhlo z expozice. Kolej ustavila etickou komisi, která rozhodla o dalším osudu bronzového kohouta a v roce 2019 oznámila navrácení. Kolej je dle svých slov první institucí na světě, která toto rozhodnutí oznámila.

Takzvané beninské bronzy jsou vyrobeny ve skutečnosti z mědi, železa a slonoviny. Britové je vyvezli z někdejšího království Benin, které se nacházelo na území dnešní Nigérie. Plastiky vznikaly od 16. století a patří k nejnádhernějším a kulturně nejvýznamnějším dílům afrického umění. Cennosti jsou nyní v muzeích několika zemí. Jejich vrácení už ohlásilo Metropolitní muzeum v New Yorku i Německo a Francie. Britské muzeum sochy vrátit odmítá.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK