Tania Bruguera vyjednala na Kubě propuštění politických vězňů

Umělkyně a aktivistka Tania Bruguera, která je dlouhodobě nepohodlnou osobou pro kubánský režim a nyní také vyzývá k bojkotu 14. Havanského bienále současného umění, se rozhodla ustoupit politickému nátlaku a přesídlit do USA. Výměnou za svůj odchod ze země požadovala propuštění 25 politických vězňů z řad umělců a umělkyň. Více podrobností přináší Martin Vaněk.

Tania Bruguera. Zdroj: Getty Images

Za měsíc, konkrétně 12. listopadu, bude na Kubě zahájeno 14. Havanské bienále současného umění, které potrvá až do dubna příštího roku. Jedná se o největší přehlídku aktuálního kubánského umění, o níž se lze zatím dozvědět několik málo zpráv z oficiálních zdrojů (zde), z neoficiálního webu bienále nebo na serveru cuba50. Tam jsou podrobně rozvedeny základní teze přehlídky moderního umění, jejíž heslo je letos „Budoucnost a přítomnost“. Bienále bylo založeno v roce 1984 a je organizováno Centrem současného umění Wifreda Lama. Podle kubánské umělkyně a aktivistky Tanii Bruguery je však přehlídka zneužívána kubánskou vládou, která se podle ní snaží vytvářet pozitivní obraz režimu a zahladit tak utrpení kubánského lidu, zejména násilí proti nezávislým uměleckým skupinám a jednotlivcům. Na svém twitteru proto zveřejnila příspěvek, v němž vyzývá k bojkotu bienále pod hashtagem #ImmoralBiennial.

článku Hypperalergic, jenž vyšel před pěti dny, je dále uvedeno, že se Bruguera, která je dcerou bývalého diplomata, jenž sloužil Castrovu režimu ve Francii, Libanonu nebo Panamě, rozhodla ustoupit politickému nátlaku na její osobu a přesídlit do USA, kde dostala pracovní nabídku na Harvardu. Na této univerzitě by měla vyučovat performance a intermédia, stejně jako na svém havanském působišti, kterým byla Catédra Arte de Conducta (funguje pod Instituto Superior de Arte, Havana). V interview pro rozhlasovou stanici Martí odvysílaném minulé úterý Bruguera uvádí, že výměnou za svůj odchod ze země, kterému se doposud bránila, požadovala propuštění 25 politických vězňů z řad umělců a umělkyň. Mezi nimi uvedla i Hamleta Lavastidu, jenž byl propuštěn předminulý týden po třech měsících vězení (více zde). Mezi dalšími jmény na seznamu Tanii Bruguery jsou kromě Lavastidy i umělec Luis Manuel Otero Alcántara, rapper Maykel Osorbo nebo Luis Robles, který byl zadržen v březnu tohoto roku za účast na demonstraci a držení transparentu s nápisem vybízejícím k osvobození Denise Solíse (viz zde nebo zde).

Brugueru podle zprávy její sestry Debory na letiště doprovázela eskorta kubánských agentů. Tania Bruguera byla dlouhodobě nepohodlnou osobou pro kubánský režim. V posledních letech kritizovala zejména postup při boji s covidem-19 a soustavně bojkotovala oficiální režimní přehlídky umění. Vzhledem k jejímu mezinárodnímu působení se jí stále daří informovat o dění v její vlasti a o soustavném potlačování práv a svobod a vzbuzování strachu u svobodně smýšlejících obyvatel Kuby.

Martin Vaněk | Narozen 1982, je historik umění, kurátor a výtvarný kritik. Vystudoval dějiny umění a český jazyk a literaturu na FF MU v Brně. Od roku 2017 je doktorandem Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Pracoval jako kurátor v Muzeu Jindřichohradecka, Alšově jihočeské galerii a také v metodickém centru při Moravské galerii. Je spoluautorem stálé expozice AJG s názvem Meziprůzkumy. Sbírka AJG 1300–2016 (2017, 2018, 2019, 2020). Působí jako externí kurátor AJG, externí kurátor Muzea fotografie a moderních obrazových médií v Jindřichově Hradci. Je členem iniciativy Je to i tvoje město.