V Německu vytiskli na 3D tiskárně jezdeckou sochu Angely Merkel

11. 10. 2021ČTK Infoservis

V malé bavorské obci odhalili jezdeckou sochu dosluhující kancléřky Angely Merkel, která vznikla z odlehčeného betonu na 3D tiskárně.

Jezdecká socha Angely Merkel před Tempel Museum ve Freudenbergu. Foto: 3druck.com

Socha v životní velikosti znázorňuje političku v kalhotovém kostýmu, s typicky složenýma rukama a neproniknutelným výrazem. Ani její autor Wilhelm Koch nechce odpovědět na otázku, zda dílo zamýšlel jako poctu, nebo spíše jako ironii, napsala agentura DPA.

Jezdecká socha vysoká 2,7 metru je v životní velikosti a Koch o ní hovoří jako o „ambivalentní plastice". Podle něj Merkel v roli rytířky, která bez držení sedí na hřbetě neosedlaného koně, působí na mnoho lidí natolik absurdně jako „kočár s koňmi při závodě formule 1".

Socha stojí poblíž muzea Tempel v malé obci Freudenberg a její autor ji prý záměrně na místo osadil bez podstavce a tak, aby metaforicky připomněl způsob jejího vládnutí. Politička proto podle něj pevně sedí na zvířeti, které nemá ohlávku ani uzdu, a hledí směrem k východu.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK