Sedm výtvarníků založilo nové umělecké uskupení Firma

7. 10. 2021ČTK Infoservis

Sedm zavedených a generačně spřízněných současných uměleckých osobností české výtvarné scény založilo nové umělecké uskupení Firma. Prvním společným vystoupením je výstava v galerii Nová síň, která začíná dnes a potrvá do 28. listopadu. Firma svým založením reaguje na aktuální provozní a sociální podmínky pozice současného nezávislého umělce a tvoří ji Michal Cimala, Jan Kaláb, Martin Krajc, Matěj Olmer, Pasta Oner, Michal Škapa a Karel Štědrý. ČTK o tom dnes v tiskové zprávě informovala mediální zástupkyně skupiny Terezie Kaslová.

Každý z autorů vystavuje svá dvě nová a pro výstavu vytvořená díla. Součástí instalace bude velkoformátové malířské plátno o rozměrech šest krát čtyři metry, které všichni autoři uměleckého sdružení vytvořili společně.

Název skupiny je jejím manifestem i programem. Autoři naznačují, že umělec v 21. století musí přestat být jen umělcem, ale musí se stát i businessmanem a manažerem vlastního úspěchu. Pojítkem Firmy proto není stylová jednota výtvarného tvarosloví či autorských konceptů, ale názorová shoda členů v pohledu na pozici, možnosti a potřeby umělce ve společnosti 21. století.

"Vznik skupiny je autorskou reflexí společenské a kulturní pozice současného umělce v ekonomických a provozních podmínkách galerijního a uměleckého provozu," řekl ke vzniku uměleckého kolektivu kurátor Pavel Kubesa. Pozice jejích zakladatelů ale podle něj není pokusem o zobecňující doporučenou uměleckou kariérní strategii. "Vznik Firmy je možné vnímat dokonce jako subversivní satirický krok, jako poukázání na v jistém smyslu absurdní, a přitom přirozené a efektivní způsoby fungování umělce jakožto samostatné výrobní jednotky, které si umělec v dnešní době musí osvojit," dodal Kubesa.

Výstavu doprovodí videomapping od Amara Mulabegovice ze studia Hyperbinary na budově galerie, která je otevřena denně mimo pondělí od 11:00 do 18:00.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK