TZ: Milan Dobeš v Galerii Závodný v Mikulově

Milan Dobeš / kurátorka: Vladimíra Brucháčková Závodná / Galerie Závodný / Mikulov / 16. 9. 2021 – 5. 11. 2021

MILAN DOBEŠ /1929/ patří mezi mimořádně talentované vizionářské osobnosti s výjimečnou schopností umělecky interpretovat světlo, pohyb a zvuk.

Počátky jeho tvorby jsou spojeny se záznamem městské krajiny, především bratislavských ulic a trhů, středozemských přístavů a přímořské krajiny Azurového pobřeží. Důležitou roli zde hraje světelný proud, který obrazům propůjčuje jedinečnou atmosféru.

Světlo se stalo důležitým tématem dalšího výzkumu. V roce 1961 napsal Milan Dobeš svůj první manifest O světle a pohybu. Souběžně pracoval na vitrážích, které byly tvořeny z umělé pryskyřice, bezpředmětných černobílých strukturálních malbách, op artových záznamech a kolážích.

Milan Dobeš hledal možnosti, jak světelný paprsek dynamizovat. Směroval a promítal ho na zrcadlové plochy reliéfů, světelná ohniska díky zrcadlení v konvexních a konkávních čočkách měla možnost měnit tvar, polohu a intenzitu. Objekty a reliéfy získaly svoji specifickou, silně minimalizovanou a industrializovanou vizuální úpravu.

V roce 1971 absolvoval Milan Dobeš koncertní turné s American Wind Symphony Orchestra ve Spojených státech amerických. Během vystoupení citlivě propojil zvuk, světlo a pohyb na scéně, stál tak u zrodu multidisciplinární show. V roce 1988 napsal Milan Dobeš druhý umělecký manifest s názvem Dynamický konstruktivismus.

Pohyb se stal základním tématem mnoha sérií grafických prací a koláží. Vedle nich realizoval monumentální sochařské objekty do veřejného prostoru i drobnější interiérové plastiky.

Výstava v Galerii Závodný je pořádána k významnému životnímu jubileu Hanse-Petera Rieseho, německého novináře, kunsthistorika a kritika, kterého pojí s Milanem Dobešem profesní zájem i dlouholeté přátelství. V instalaci jsou zastoupeny také současné práce M. Dobeše, které ještě nebyly veřejně prezentovány.

Výstava bude zahájena vernisáží ve čtvrtek 16. září 2021 v 18 hodin.