Umělci z nigerijského Beninu nabídli Británii současná díla za beninské bronzy

23. 9. 2021ČTK Infoservis

Umělecký spolek z nigerijského města Benin chce darovat Britskému muzeu současná umělecká díla, aby přiměl britské úřady vrátit bronzové sochy, jež v roce 1897 v Beninu ukradli britští vojáci. Informovala o tom agentura Reuters.

Takzvané beninské bronzy jsou nyní v muzeích několika zemí. Největší je sbírka v Británii a Nigérie chce cenné artefakty získat zpět. Vrácení už ohlásilo Metropolitní muzeum v New Yorku i Německo a Francie.

Britové cennosti, jež jsou vyrobeny ve skutečnosti z mědi, železa a slonoviny, vyvezli z někdejšího království Benin, které se nacházelo na území dnešní Nigérie. Plastiky vznikaly od 16. století a patří k nejnádhernějším a kulturně nejvýznamnějším dílům afrického umění.

Umělecký svaz Ahiamwen sdružuje umělce a litce bronzu a svou nabídkou chce přispět k debatě o návratu artefaktů. Nabídl Britskému muzeu současná díla, nezatížená historií drancování a představující umění současného města Benin.

"Nikdy jsme nepřestali tvořit z bronzu. Myslím, že současné práce jsou ještě lepší. To, co se stalo, to není jenom 'tak dobře, ukradli to'. Týká se to také faktu, že nás ukazujete jako mrtvou civilizaci, zařadili jste nás někam mezi starověký Egypt nebo tam někam," řekl jeden ze zakladatelů sdružení Osarobo Zeickner-Okoro.

Ve městě Benin byla díla nabízená jako náhrada Britům představena na slavnostní ceremonii, jíž se účastnil i člen místního královského dvora. Byla mezi nimi bronzová deska o rozměrech dva krát dva metry s výjevy z historie království Benin nebo socha berana v životní velikosti vytvořená z automobilových zapalovacích svíček.

Britské muzeum podle agentury Reuters k nabídce sdělilo, že je to otázka jednání mezi ním a těmi, kdo díla nabízejí. Zeickner-Okoro byl v září v Londýně a jednal tam s kurátory africké sbírky.

Podle Reuters se Britské muzeum, kde je asi 900 artefaktů vztahujících se ke království Benin, k návratu jasně nezavázalo. Oznámilo pouze, že se jeho ředitel Hartwig Fischer roku 2018 sešel k beninským panovníkem a jednal s ním i o "možnostech sdílení a vystavování objektů z beninského království".

Ve městě Benin je mnoho lidí toho názoru, že není důvod, aby si evropská muzea cenné bronzy nechala. "Musejí je vrátit, není to majetek jejich otců, patří to beninskému králi," řekl Chief Nosa Ogiakhia, který se zabývá litím bronzu.

Zeickner-Okoro vyrůstal v Británii a pak se přestěhoval do Nigérie. Přiznává, že díky zařazení do evropských sbírek jsou teď beninské bronzy světově známé, ale i on chce, aby se vrátily tam, kde vznikly. "Potomci těch, kdo je vytvořili, je nikdy neviděli, protože většina si nemůže dovolit odjet se na ně podívat do Londýna," řekl.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK