V Německu se navzdory protestům konala aukce předkolumbovského umění

21. 9. 2021ČTK Infoservis

Navzdory protestům zemí Střední a Jižní Ameriky se dnes v Mnichově konala aukce uměleckých a archeologických předmětů předkolumbovských civilizací. Informovaly o tom agentury EFE a DPA. Podle velvyslanců jedenácti latinskoamerických zemí v Německu byly předměty vyvezeny do Evropy nelegálně. Aukční síň Gerhard Hirsch Nachfolger ale uvedla, že předměty mají certifikáty, které dokládají, že jejich prodej v Německu je legální.

V nótě zaslané německému ministerstvu zahraničí diplomaté jedenácti latinskoamerických států před dražbou uvedli, že nabízené předměty předkolumbovských civilizací jsou v jejich zemích již desítky let považovány za kulturní dědictví. Podle nich je tak nemožné, aby se vývoz artefaktů uskutečnil legálně. Aukční síň diplomaté vyzvali, aby prodej zastavila, a německé úřady, aby proti obdobným prodejům zasáhly.

Velvyslankyně Salvadoru v Berlíně Florencia Vilanovaová dnes před aukcí nicméně přiznala, že si jsou diplomaté vědomi, že mnichovská dražba zřejmě nebude poslední svého druhu. Podle mexického velvyslance Franciska Josého Quirogy je výzva apelem na svědomí německé společnosti a Mexiko i další země budou v protestech proti aukcím pokračovat. "Je to běh na dlouhou trať," uvedl.

V mnichovské aukci bylo dnes na prodej zhruba 320 předmětů a uměleckých děl pocházejících ze Střední a Jižní Ameriky. Některé z nich jsou staré i více než 2500 let. Některé se nabízely i za více než 200.000 eur.

Diplomaté vydali svou výzvu v období, kdy se v Německu diskutuje o původu uměleckých předmětů z mimoevropských zemí. Popudem k tomu bylo otevření expozic afrického a asijského umění v novém berlínském výstavním prostoru - Humboldtově fóru. V kopii císařského zámku budou i artefakty, které Německo získalo během své koloniální nadvlády, například beninské bronzové sošky. První část expozice ve středu otevře německý prezident Frank-Walter Steinmeier.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK