Ministerstvo kultury koupí kubistickou sbírku za 30 milionů Kč

8. 9. 2021ČTK Infoservis

Sněmovní rozpočtový výbor dnes umožnil ministerstvu kultury využít peníze z rozpočtu této kapitoly na nákup souboru kubistických předmětů. Ministerstvo má za něj zaplatit 30 milionů korun. Pocházejí z Bauerovy vily v Libodřicích na Kolínsku, kde je shromáždila a zpřístupňovala Nadace českého kubismu. Vláda s tímto nákupem vyslovila souhlas již na konci července. Protože jde o přesun peněz v rozpočtu nad zákonem stanovený limit, musel ho povolit rozpočtový výbor. Pro souhlas s přesunem peněz hlasovali všichni přítomní členové výboru.

"Tato kolekce ve svém celku představuje de facto druhou nejvýznamnější sbírku českého kubismu. A pokud by ji nezískal stát, hrozilo by její rozptýlení do jednotlivých soukromých sbírek a tím snížení hodnoty celé sbírky,“ řekl poslancům náměstek ministra kultury Vlastislav Ouroda. Část předmětů ze sbírky zůstane ve vile, část se přesune do Uměleckoprůmyslového muzea a další se vyčlení na zahraniční zápůjčky. "Máme eminentní zájem na tom, aby tato sbírka v České republice zůstala. A právě sloučením se sbírkou Uměleckoprůmyslového muzea byl tady vytvořen další celosvětově významný tahák pro veškerý kulturní turismus," dodal.

Nabídku na odkoupení sbírky obdrželo Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze v roce 2016 od Pavla Šafáře, zakladatele Nadace českého kubismu, která provozuje muzeum kubistického designu v Bauerově vile v Libodřicích. Sbírka obsahuje 14 nábytkových souborů čítajících 59 předmětů a 160 kusů keramických a kovových prací. V roce 2018 byla znaleckými posudky stanovena cena souboru kubistických předmětů na 30,83 milionu korun, což je také částka, za kterou ji ministerstvo kultury odkoupí.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK