TZ: Martin Hrvol v Galerii G99

Martin Hrvol / Neborôstky / kurátorka: Eva Mráziková / Galerie G99 / Brno / 8.9. – 7. 11. 2021

Martin Hrvol, laureát Ceny EXIT 2019 udělované studentům českých a slovenských vysokých uměleckých škol, získal v rámci ocenění možnost představit svou tvorbu na samostatné výstavě v brněnské Galerii G99. Od počátku roku 2020 ale provoz kulturních institucí dlouhodobě narušila pandemie koronaviru a připravovaný výstavní projekt byl tak odložen. Nyní, od 8. září do 7. listopadu 2021, si tvorbu Martina Hrvola může konečně veřejnost dojít blíže prohlédnout. Výstava dostala název Neborôstky a bude slavnostně otevřena vernisáží 7. září 2021 v 18 hodin.

Projekt, se kterým Martin Hrvol v roce 2019 v Ceně EXIT zvítězil, nesl název Otcova roła a spojoval v sobě několik aspektů, které jsou pro autorovu tvorbu typické: práci s kamenem, betonem, dřevem a přírodninami, výzkum zaměřený na orální historii, zájem o aktuální společenské otázky. Audiovizuální instalace Neborôstky je volným pokračováním vítězného projektu a ve svém jádru balancuje hmotnou tíhu opracovaného kamene a nehmotnou křehkost osobní výpovědi. Je autorovým pokračováním ve zkoumání společnosti, která ztratila svůj směr a rozpadá se do různorodých skupin, které se snaží najít ve svém životě ukotvení nebo smysl.

Kurátorkou výstavy je Eva Mráziková, odborná asistentka Katedry dějin a teorie umění Fakulty umění a designu J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, která se také podílí na realizaci brněnské části projektu.