TZ: Libor Veselý v Domě pánů z Kunštátu v Brně

Libor Veselý / IX / kurátorka: Terezie Petišková / Dům pánů z Kunštátu / Brno / 8. 9. – 7. 11. 2021

Malby Libora Veselého představují zvláštní paralelní svět, který vypovídá o autorově vnitřní skutečnosti. Jejich koloristické pojetí svědčí o neobvyklé citlivosti vůči barvě, o schopnosti autora soustředit se na prožitek přítomnosti a zachytit jeho smyslovou zkušenost. Do fascinujícího světa obrazů Libora Veselého bude veřejnost moci nahlédnout od 8. září do 7. listopadu 2021 na výstavě IX v Domě pánů z Kunštátu. Vernisáž proběhne v úterý 7. září 2021 od 18 hodin, kromě autora na ní vystoupí francouzská hudebnice a zpěvačka Ód, žijící v Brně (vlastním jménem Aude Stulírová Martin). Kurátorkou výstavy je Terezie Petišková.

Výstava brněnského rodáka Libora Veselého v prvním patře Domu pánů z Kunštátu nabídne průřez jeho malířskou tvorbou. Rozlehlost galerijních sálů umožňuje vystavit velkoryse pojaté krajinomalby, inspirované zážitky ze sjezdů vysokých hor a z pobytů v divoké přírodě. Z autorovy nejnovější tvorby bude vystaven cyklus obrazů Osy těla, postavený na kontrastu chaosu a řádu. Dále budou k vidění například Veselého parafráze na Tizianovo dílo Apollo a Marsyas nebo nedávno vzniklá plátna nazvaná Dívka na oslu.

Libor Veselý (*1977) patří k předním osobnostem současného českého malířství. V druhé půlce devadesátých let a po roce 2000 studoval u Jiřího Načeradského na tehdy čerstvě založené Fakultě výtvarných umění VUT v Brně, studoval také na francouzské École Supérieure des Beaux-Arts v Lorientu a prošel koloristickou školou Jiřího Sopka na Akademii výtvarných umění v Praze. Jeho obrazy představují syntézu řady impulzů, vykazují kontinuitu s evropskou historickou malbou, ale i s moderní a současnou kulturou. Koloristické pojetí maleb přesvědčuje o neobvyklé schopnosti autora zachytit smyslovou zkušenost i o jeho citlivosti vůči barvě.