TZ: Festival experimentální hudby Pohyb - Zvuk - Prostor 2021

POHYB - ZVUK - PROSTOR 2021 / Továrna Litultovice 168 / 10.9. 2021 od 16 h

Dvacátý první ročník festivalu experimentální tvorby Pohyb - Zvuk - Prostor představí hudebníky, audiovizuální tvůrce a performery z Česka, Francie, Maďarska a Slovenska, kteří se zabývají specifickými přístupy k převážně elektronické hudbě, ale také například prací s hlasem či s elementárními zvukovými prvky.

Festival poprvé proběhne v Továrně Litultovice, jejíž prostředí podtrhne specifičnost jednotlivých hudebně-performativních těles.

Z Maďarska dorazí experimentální producent Fausto Mercier, jehož sety se vyznačují balancováním mezi ambientními plochami a tvrdým, nekompromisním zvukem. Dočkáme se i současné klasické hudby zpodrukou slovenských I am Planet. Velkým očekáváním je vystoupení francouzských Teenage God, kteří se nebojí hutného zvuku, noisu ve spojení s mixy popových skladeb a interakce s publikem.

Z české scény se můžeme těšit na klasiky experimentu Gurun Gurun nebo na spojení cimbálu a elektroniky v podobě sourozeneckého dua THYME. Co se přiučil v Haagu na proslulém Institutu sonologie předvede František Hruška, zatímco Lucie Páchová představí hlasovou performance ve spolupráci s Davidem Danelem a Luanem Gonçalvem. Performujícím tělesem, které využije naplno celý prostor litultovické továrny bude kolektiv pod vedením vizuálně-zvukového umělce Adama Hejduka, který svou performancí dokonale vystihne název festivalu.