Lorem ipsum dolor

Požáry v Řecku ohrožují antické památky

Rozsáhlé požáry v Řecku, největší za poslední desítky let, ohrožují cenné historické památky i archeologická naleziště. Během minulého týdne evakuovaly řecké úřady tisíce lidí, včetně turistů, z měst severně od metropole Athén, kde se v současnosti daří oheň dostat pod kontrolu. Požáry ale stále sužují centrální Peloponés a přilehlé řecké ostrovy. Na řadě míst trvají přísná omezení, jak informuje ve zprávě ze světa Petra Lexová.

Začátkem minulého týdne dosahovaly teploty v Athénách 42 stupňů Celsia. Tropické teploty vedly k vlně požárů, které se už týden šíří po celé zemi a zničily nejméně 150 domů a desítky vesnic. (více zde) Požár vypukl v úterý v borovicovém lese v oblasti Parnitha, jednom ze tří pohoří obklopujících Athény. Podle deníku The Guardian se v jednu chvíli v okolí šířilo až sto požárů a situaci zhoršovaly vysoké teploty a vítr. Město tak po většinu týdne halil hustý oblak černého štiplavého kouře. Zatímco desítky řeckých hasičů bojovaly s rozsáhlými požáry v okolí města, řecké úřady částečně uzavřely Akropoli a další významná archeologická naleziště. The Art Newpaper Greece informoval, že Akropole zůstane otevřena jen v dopoledních hodinách mezi 8.–12. hod. a následně pozdě večer mezi 17.–20. hod. Lidé mají vedle omezeného vstupu do památek i zakázaný vstup do lesů, parků a dalších ploch s vegetací.

Situace ve zbytku Peloponéského poloostrova a přilehlých ostrovech je stále kritická. Požár se v minulém týdnu šířil i lesnatým porostem nedaleko města Olympie, rodiště soudobých olympijských her s řadou antických památek a vykopávek, jako jsou Héřin a Diův chrám nebo pozůstatky antického stadionu. Evakuováno bylo celé město a sedm okolních vesnic. Jak uvedl ministr pro ochranu občanů Mihalis Chrisohoidis pro The Art Newspaper: „Vedli jsme celonoční bitvu s ohněm, aby archeologická naleziště a město zůstaly nedotčené.“ Ničivý požár zuřil i jižně od města Megalopolis ve střední části poloostrova. Megalopolis je známé svými starodávnými vykopávkami nacházejícími se severozápadně od centra města na obou březích řeky Elisson. Město bylo založeno ve čtvrtém století před naším letopočtem a jednalo se o první velkou urbanizaci v rustikální Arkadii. Dodnes jsou zde zachované pozůstatky jednoho z největších antických divadel v Řecku, zbytky starověkého paláce a chrámu Thersileon s dochovanými chrámovými sloupy.

Rozsáhlé požáry ohrožují i další antické památky jako například starověký klášter sv. Davida na ostrově Evia. Hasiči podle agentury AP tvrdí, že na ostrově s kopcovitým terénem a malou viditelností je těžké požár zvládnout. Z okolních vesnic již byli evakuováni všichni obyvatelé. Podle hasičů evakuaci odmítá jen trojice mnichů z kláštera sv. Davida: „Dusíme se kvůli kouři,“ uvedl webu The Guardian jeden z mnichů a popsal plameny vysoké 30 až 40 metrů. Přesto trojice odmítá místo opustit. Požár také zuřil v blízkosti zalesněného panství a paláce Tatoi, která kdysi patřila řecké královské rodině. Z depozitářů paláce byly z preventivních důvodů odvezeny artefakty se „zvláštní historickou či uměleckou hodnotou,“ jak uvedlo řecké ministerstvo kultury.

Zatímco situace v Athénách je podle webu iRozhlas aktuálně pod kontrolou, nejvíce zasažen je v současné chvíli jih Peloponéského poloostrova a především ostrov Euboia, kde v neděli pozdě večer vypukl další velký požár. Starostové v obcích Arkádie a jednotlivých ostrovů žádají více hasicích letadel a techniky. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis v minulých dnech několikrát opakoval, že při záchranných akcích má přednost záchrana lidských životů před hmotným majetkem a lesy. I z toho důvodu se většina záchranných akcí dosud soustředila na oblast okolo Athén a až v závěru týdne se pomalu technika a záchranné akce přesouvaly do dalších zasažených oblastí. Tam v současnosti směřují i hasičské týmy z 22 dvou zahraničních zemí, které nabídly svou pomoc. Mezi nimi nechybí Francie, Egypt, nebo i Česká republika a Slovensko. Pomoc však nemíří jen do Řecka, ale i dalších zemí jižní Evropy, které vlivem tropických teplot bojují s ničivými požáry, jako je Itálie, Albánie a Severní Makedonie.

Příčina vzniku požárů v Řecku se stále vyšetřuje, přesto byly minulý pátek úřady zadrženi tři lidé, z nichž dva jsou obviněni z úmyslného založení požáru. Podle agentury AP byl v sobotu na předměstí Athén zatčen 47letý muž, který zapálil dva ohně a podpálil čtyři kontejnery na odpad.

Petra Lexová | Vystudovala dějiny umění a učitelství výtvarné výchovy. Věnuje se výzkumu středoevropského sochařství 60. a 70. let a architektuře. V současné době je doktorandkou na Semináři dějin umění MU v Brně a přednáší na Ústavu věd o umění a kultuře FF JU v Českých Budějovicích.