TZ: Cena Neon

Signal Festival a Pražská plynárenská vyhlašují Cenu Neon. Podpoří inovativní projekty studentů a studentek vysokých uměleckých škol.

Instalace Krištofa Kintery, 2020. Foto: Alexander Dobrovodský

Signal Festival je jedním z největších producentů současného umění v České republice. Podporuje nejmladší tvůrce a autorské kolektivy. Stál u vzniku více než sedmdesáti originálních instalací, které byly vytvořeny speciálně pro festival. Nyní spojil síly se společností Pražská plynárenská. Společně tak vyhlašují první ročník Ceny Neon pro studenty a studentky vysokých uměleckých škol. Cílem otevřené výzvy je podpořit inovativní umělecké projekty zaměřené na současné digitální technologie, animaci, motion design nebo 3D animaci. Přihlášky je možné zasílat až do 30. srpna 2021.

Soutěžit o Cenu Neon může každý aktivní student či studentka vysoké umělecké školy, a to včetně VOŠ, na území České republiky. Česká národnost přitom není podmínkou. Důležité je, že dílo musí vzniknout speciálně pro Cenu Neon a musí být realizovatelné do 1. října 2021. Náklady na vznik díla podpoří Signal Festival a Pražská plynárenská částkou 200 000 Kč. Právě tu získá vítěz či vítězný kolektiv na realizaci svého projektu. Součástí ocenění je prezentace projektu v rámci devátého ročníku Signal Festivalu, který se koná od 14. do 17. října 2021 v ulicích Starého Města, Holešovic a Karlína.

Návrhy spolu se stručným popisem projektu a potvrzením o studiu je potřeba zaslat na adresu neon@signalfestival.com v libovolném formátu jako pdf, jpg, storyboard apod. do 30. srpna 2021. Kvalitu stejně jako celkovou realizovatelnost projektu posoudí odborná porota složená ze zástupců vysokých uměleckých škol, organizátorů Signal Festivalu a respektovaného umělce české výtvarné scény.

„Podporovat nejmladší generaci současného umění považujeme za naprosto zásadní. Jsme rádi, že se nám to dlouhodobě daří. Díky nové spolupráci se společnosti Pražská plynárenská vzniká další příležitost pro studenty uměleckých vysokých škol, jak se prezentovat široké veřejnosti – což je vždy obrovskou výzvou, zvláště v případě Signal Festivalu, na kterém je dílo vystaveno zraku a tedy i hodnocení deseti tisíců návštěvníků,“ dodává ředitel festivalu Martin Pošta.

Cena Neon vzniká se záměrem finančně podpořit mladé umělce a umělkyně, kteří by jinak obtížně financovali svůj umělecký záměr. Oceněné dílo se stane součástí umělecké sbírky Pražské plynárenské, do jejíhož portfolia patří díla respektovaných českých umělců, jakými jsou Toyen, Jindřich Štýrský, Adolf Hoffmeister, Jiří Kolář nebo Běla Kolářová.

Dlouhodobě podporujeme českou výtvarnou scénu pořádáním výstav v naší Galerii Smečky. V tomto případě se chceme zaměřit na progresivní umění nejmladší generace,“ dodává Martin Pacovský, předseda představenstva Pražské plynárenské.

Více informací najdete na www.signalfestival.com.


O Signal Festivalu:

Signal je festival digitální a kreativní kultury. Spojuje současné vizuální umění, městský prostor a moderní technologie. Stal se nejnavštěvovanější kulturní událostí v České republice. Program je tvořen renomovanými zahraničními i českými umělci z oblasti light designu, vizuálního a digitálního umění, umělé inteligence a konceptuálního umění. Festival rád vzdělává sebe i návštěvníky. Spojuje historické kulisy milované Prahy s nejnovějšími technologiemi a současnými společenskými tématy. Signal Festival je jedním z největších producentů současného umění u nás. Podporuje nejmladší české tvůrce, stál u vzniku více než sedmdesáti originálních instalací, které byly vytvořeny speciálně pro festival. Pořádá doprovodné programy pro děti, odbornou veřejnost i studenty. Spolupracuje s celou řadou zahraničních festivalů a kulturních institucí. Devátý ročník festivalu se odehraje v ulicích Prahy 1, 7 a 8 od 14. do 17. října 2021.