TZ: Jevgenij Fiks v Artivist Lab

Jevgenij Fiks / Plješka-Birobidžan / kurátorka: Tamara Moyzes / Artivist Lab / Praha / 4. 8. - 10. 9. 2021

Výstava „Plješka-Birobidžan“ propojuje v umělecké instalaci identitu, fikci a historii a představuje tak příběh skupiny sovětských homosexuálů, kteří v roce 1934 cestovali z Moskvy do Birobidžanu. Příběh se odehrává krátce po opětovné kriminalizaci homosexuality v Sovětském svazu a založení sovětské Židovské autonomní oblasti, jejímž hlavním městem se stal Birobidžan.

Výstavu tvoří série uměleckých děl, která tento sovětský homosexuální příběh oživují. Vyprávění zahajuje série 17 koláží s názvem Pleška-Birobidžan. Zobrazují homosexuály na několika výletních místech pro gaye nazývaných plešky v roce 1934, kteří diskutují o opětovné kriminalizaci homosexuality za Stalinovy vlády jako o neúspěchu Říjnové revoluce, o vzniku Židovské autonomní oblasti na sovětském Dálném východě a o snu o sovětské gay utopii. Koláže také zachycují cestu skupiny rozčarovaných gayů obávajících se pronásledování do Birobidžanu, kde se po příjezdu ocitli uprostřed Gay a lesbické autonomní oblasti – která zjevně existovala souběžně s tamní sovětskou židovskou utopií a občas se s ní překrývala.

Ve videoinstalaci nazvané Cruising Birobidzhan (Cesta po Birobidžanu) staví Fiks vedle sebe záběry oficiálních propagandistických fotografií Birobidžanu ze sovětské éry a zvukový záznam diskuse odehrávající se v New Yorku v roce 2016, v níž postsovětské LGBTQI osoby hovoří o (ne)možnosti "queer" či "gay" utopie na pozadí skutečné historie Birobidžanu.

V kresbě s názvem „Mapa Birobidžanu“mapuje Fiks Židovskou autonomní oblast a nahrazuje názvy jejích vesnic a měst jmény historických levicových queer ikon jako jsou Angela Davis, Harry Hay a Bayard Rustin. Součástí instalace jsou také značení ulic, bulvárů a náměstí imaginární utopické Autonomní oblasti gayů a leseb. Tato místa nesou jména postav sovětské a post-sovětské queer historie, jako jsou Jevgenij Kharitonov, Igor Kon a Roman Kalinin.

Součástí výstavy je Sovětský moskevský jidiš-gay slovník vydaný nakladatelstvím Cicada Press, jehož editorem je Fiks.

Jevgenij Fiks se narodil v Moskvě v roce 1972 a od roku 1994 žije a pracuje v New Yorku. Fiks vytvořil mnoho projektů na téma post-sovětského dialogu na Západě, mimo jiné:

Lenin pro vaši knihovnu?, ve kterém zaslal text V. I. Lenina Imperialismus: nejvyšší stádium kapitalismu stovce globálních korporací jako dar pro jejich firemní knihovny.

Komunistická strana USA – sérii portrétů současných členů Komunistické strany USA, malovaných v národním ústředí strany v New Yorku.

Komunistický průvodce po New Yorku – sérii fotografií budov a veřejných míst v New Yorku, které jsou spojeny s historií amerického komunistického hnutí.

Fiks vystavoval mezinárodně, díla byla prezentována na výstavách ve Spojených státech v galeriích Winkleman a Postmasters (obě v New Yorku) Mass MoCA a ve Filadelfském muzeu umění; v Moskevském muzeu moderního umění a v Galerii Marata Gelmana v Moskvě; v Sala de Arte Público Siqueiros v Mexico City a v Museu Colecção Berardo v Lisabonu. Jeho díla byla zařazena do Bienále v Sydney (2008), Moskevského bienále současného umění (2011) a Bienále současného umění v Soluni (2015).