Socha odbojářky Kudeříkové v Brně dočasně získala novou podobu

28. 7. 2021ČTK Infoservis

Pomník odbojářky Marie Kudeříkové na třídě Kapitána Jaroše v Brně získal dočasně novou podobu. Bronzovou figuru, dílo Zdeňka Josefa Preclíka, doplnil sochař Pavel Karous širším podstavcem, oblékl ji do bílých šatů a kovové "klece", vedle ní umístil torzo poraženého jabloňového stromu. Karousova umělecká intervence, inspirovaná surrealismem, vznikla pro festival Meeting Brno.

Kudeříková by letos oslavila 100. narozeniny. Dožila se jen 22 let, protože její odbojovou činnost odhalili nacisté a po měsících mučení Kudeříkovou popravili. Jedním z cílů letošního ročníku festivalu Meeting Brno je připomenout její osud a různé zacházení s jejím příběhem v uplynulých desetiletích.

"Byla to velmi zapálená komunistická odbojářka, která úspěšně dotahovala sabotáže. Když na ni nacisti přišli, chtěli z ní vymlátit jména kompliců. Mlátili to z ní několik měsíců. Neřekla nic. Tato žena si nyní zaslouží společenskou rehabilitaci a úctu," uvedla Blanka Návratová, programová ředitelka festivalu.

V období komunistické totality patřila Kudeříková k často připomínaným osobnostem, podobně jako třeba popravený novinář Julius Fučík. Po roce 1990 se na ni ale zapomínalo, z Brna zmizela její pamětní deska. "Teď přichází doba, kdy by se snad už mohlo na tu 80 let starou historii dívat bez ideologických nánosů," doplnila Návratová.

Pro sochaře Karouse je Kudeříková nezpochybnitelnou hrdinkou, o které se ve škole po roce 1989 nic nedozvěděl. Svými výtvarnými aktivitami na ni chce upozornit mladší generaci. Měla by podle něj být vnímaná podobně jako Sophie Schollová, členka skupiny Bílá růže, taktéž popravená, která je v Německu ikonou antifašismu.

Kudeříková se narodila v roce 1921 ve Vnorovech na Hodonínsku. Po gymnáziu studovala v Brně jazykovou školu - univerzity byly zavřené. Pracovala v odboji ve Svazu mladých, který byl napojený na ilegální komunistickou organizaci. Podílela se na tisku a šíření letáků i organizaci sabotážních akcí. Dopadli ji v roce 1941, popravili o dva roky později. Při výsleších nikoho neprozradila. Vyšetřovací protokoly zmiňují její "tvrdošíjné mlčení".

Zápisky a vzkazy Kudeříkové z cely smrti vyšly knižně. Úryvek z posledního dopisu dnes v Brně přečetla herečka Magda Vášáryová, představitelka Kudeříkové ve filmu …a pozdravuji vlaštovky z roku 1972.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK