TZ: Open call na umělecké intervence v rámci akce Zažít město jinak

Sousedské slavnosti Zažít město jinak se třetí zářijovou sobotu uskuteční už po šestnácté. Ještě předtím ale organizátoři ze spolku AutoMat chystají v rámci doprovodného programu den plný uměleckých intervencí na smíchovském Andělu. Teď oslovují umělkyně a umělce, performerky a performery, herce a herečky i další tvůrce a tvůrkyně, aby zkusili v rámci série performancí narušit zažité vnímání světa a známého místa. Pod mottem "Návod k sestavení veřejného prostoru"se akce odehraje v týdnu před samotnými sousedskými slavnostmi.

“Chceme ukázat, že ulice či náměstí můžeme využít i jinak než jen pro bezděčný přesun z bodu A do bodu B. Chceme podněcovat představivost kolemjdoucích, provokovat k jejich vlastní aktivitě, chceme zažít město jinak. Pandemie proměnila vztah soukromého a veřejného – zatímco náš soukromý prostor začal být zároveň místem pro práci, vzdělání, odpočinek i společenský život, veřejný prostor se vyprázdnil. Čím a jak ho nyní zaplnit?“ ptá se Eliška Špálová z AutoMatu, která doprovodný program Zažít město jinak včetně smíchovských intervencí koordinuje.

Intervence by se měla vztahovat k veřejnému prostoru a způsobu jeho obývání a sdílení a ideálně by zároveň měla pracovat s tématem letošního ročníku Zažít město jinak: Návod k sestavení. Co utváří prostor, který obýváme? Jakým způsobem tento prostor využíváme a jak se k němu vztahujeme?

„Hledáme tvůrčí Návod k sestavení místa pro zdravý život i vztahy, návod k sestavení prostoru pro společnou diskuzi a setkávání,“ dodává Eliška.

Spolek AutoMat poskytne prostor k realizaci uměleckého záměru – vyřeší zábor ulice, komunikaci s úřady a základní produkci, zároveň se postará o propagaci akce v rámci sousedských slavností Zažít město jinak.

Jedná se o pilotní ročník projektu uměleckých intervencí, který by měl pokračovat i do dalších let.

Akce se uskuteční během jednoho dne (14.-16. 9. 2021, bude upřesněno). Termín přihlášky: 31. 7. 2021. Parametry: Akce v rozpětí 1-2 hodin na přibližné ploše 30 m² v silně tranzitních a vytížených místech Prahy 5 – Anděl. K dispozici bude mít základní mobiliář, který je možné v rámci intervence využít (židle, stůl a postel). Svůj životopis či své portfolio a přiblížení návrhu k realizaci posílejte na e-mailovou adresu: eliska.spalova@auto-mat.cz nejpozději do 31. 7. 2021. Eliška vám zodpoví i jakékoliv dotazy (mobil: 721 678 671).