Kůstka jelena z doby ledové mění pohled na uměleckou imaginaci neandrtálců

Poblíž jeskyně Einhornhöhle v severním Německu byla nalezena drobná kost obřího jelena z doby ledové, jejíž stáří němečtí vědci podle různých výzkumných technik určili na 51 000 let. Zprávu ze světa sepsala Anna Remešová.

Foto: V. Minkus/NLD

Kůstka je zajímavá především svým geometrickým zdobením – jsou do ní vyryté pravidelné diagonály –, což zcela mění pohled na to, zda byli neandrtálci schopni abstraktního myšlení nebo ne.

Malá kůstka, která pochází zřejmě z palce jelena, byla nalezena již v roce 2019, až teď ale bylo potvrzeno její stáří a domněnka, že neměla zřejmě jiný než dekorativní účel. „Je to počátek kultury, abstraktního přemýšlení, začátek umění jako takového,” prohlásil archeolog Thomas Terberger z Univerzity v Göttingenu v časopise National Geographic.

O neandrtálcích, kteří předcházeli homo sapiens a vymřeli před 40 000 lety, se toho ví velmi málo, stále se spekuluje o jejich způsobu života i kognitivních schopnostech. Ví se, že byli schopni vytvářet nástroje a že zřejmě praktikovali pohřební rituály, ozdobená kůstka ale ukazuje, že jim nebylo vzdálené ani symbolické vyjádření.

Vědci jsou přesvědčeni, že k ozdobení bylo třeba nejdříve kůstku povařit, po změknutí pak bylo možné do ní vyrýt abstraktní vzor, který tvoří několik linií vzájemně na sebe navazujících. Sofistikovaná příprava a dekorativní charakter předmětu z něj zřejmě činí jeden z nejranějších způsobů kulturního vyjádření neandrtálců.

Do dnešního dne se toho o kultuře neandrtálců příliš neví, známy jsou pouze neandrtálské kresby na zdi jeskyní ve Španělsku, které jsou dle výzkumné metody zkoumající přítomnost uhličitanů starší než 64 000 let. Aktuální nález tak dokazuje, že život a chování neandrtálců bylo zřejmě mnohem komplexnější, než bylo doposud předpokládáno.

Anna Remešová | Je redaktorkou Artalk.cz. Vystudovala teorii a dějiny moderního a současného umění na UMPRUM a byla členkou Ateliéru bez vedoucího. Aktuálně se jako doktorandka na AVU věnuje výzkumu Náprstkova muzea v Praze.