TZ: Y: The Ecology of Attention v Divadle X10

Kolik pozornosti jsme schopni si věnovat? Co znamená situace, kdy se znovu otevřely divadelní prostory, kluby a kulturní centra a zaplnily se intenzivními sociálními interakcemi? Co nás pandemie naučila o naší křehkosti? To jsou hlavní otázky nové mezioborové události Y: Ecology of Attention, která se uskuteční 12. července v Divadle X10.

Divadlo X10 připravuje další kurátorovanou událost ze série Y Events ve spolupráci s berlínskou platformou Montag Modus a festivalem Nultý bod s názvem Y: The Ecology of Attention. Tentokrát se zaměří na udržitelné způsoby pozorování a myšlení směrem k druhému. Sdílené prostředí Y: The Ecology of Attention nabízí prostor, ve kterém ještě stále můžeme být křehcí a zranitelní – což nutně nemusí znamenat slabost, ale naopak výsadu, která pomáhá reformovat možnosti bytí (opět) spolu.

„Být spolu, sdílet jeden prostor je stále ještě riziko. Rychlost, s jakou se vrátily kulturní akce vytváří z našeho pohledu velký tlak a kontrast k pocitům osamocení, které jsme prožívali během pandemie. V rámci události se chceme důvěrněji a pomaleji podívat na vrstvy naší sdílené spolupřítomnosti a ptát se nás samotných kolik pozornosti jsme schopni si dát a cítit se přitom bezpečně” dodávají kurátoři události.

V rámci komponované události se představí řada lokálních i mezinárodních umělců a umělkyň z oblasti performance, zvukového a výtvarného umění. Hlavním hostem je berlínský choreograf, performer, výtvarný umělec a kurátor Julian Weber, který pravidelně spolupracuje například s Meg Stuart, Borisem Charmatzem či Tino Sehgalem. Jeho vlastní tvorba je unikátním propojením výtvarného umění a taneční performance.

Vedle Juliana Webera se poprvé v kontextu divadelně-performativní události představí pražský Trigger Collective, který je znám spíše skrze svou hudební produkci. V rámci spolupráce s Y events a platformou Montag Modus bude Trigger Collective rozvíjet svou performativní praxi Manual for Collective Play, kterou akcentuje intuitivní a komunitní přístup k tvorbě hudby. Dalšími hosty pak bude francouzský kolektiv Constellations a umělecká dua Barbora Haplová & Filip Kominik a Anto_nie & Alex Sihelska.

Událost proběhne 12. července od 18:00–22:00 v pražském Divadle X10 v rámci festivalu Nultý bod. Vstup na akci je zdarma.