Při protestech proti vládě strhli v Kolumbii sochu Kryštofa Kolumba

29. 6. 2021ČTK Infoservis

Protivládní protestující v Kolumbii strhli v přímořském městě Barranquilla sochu janovského mořeplavce Kryštofa Kolumba, uvedla stanice BBC. Podle Kolumba, který bývá označován za objevitele Ameriky, byla Kolumbie pojmenována. Aktivisté z řad původních amerických obyvatel ho ale vnímají jako symbol kolonialismu a útlaku.

Protestující kolem sochy omotali lana a stáhli ji z podstavce. Starosta Barranquilly oznámil, že viníci se budou zodpovídat.

Kolumbii na konci dubna zachvátily celonárodní protesty a při střetech s policií a armádou, kterou vláda do ulic nasadila, zemřelo už na pět desítek lidí. Nepokoje, provázené v počátcích i blokádami silnic, zažehl koncem dubna návrh daňové reformy, který vláda posléze stáhla. Důvodem protestů je ale dlouhodobá sociální nerovnost, kvůli níž Kolumbijci vyšli do ulic už na podzim 2019. Tehdy demonstrace utlumila pandemie covidu-19, která ale později sociální rozdíly ještě prohloubila.

Socha Kryštofa Kolumba v Barranquille není jediná, která byla v poslední době v zemi poničena. V září byla v Popayánu v západní části Kolumbie svržena socha španělského conquistadora Sebastiána de Belalcázara. K činu se tehdy přihlásila skupina složená z příslušníků různých původních národů. Uvedla, že nad Belalcázarem vykonala soud, který ho shledal vinným z genocidy, zotročení, mučení, znásilnění a krádeže země jejích předků. Stržena byla následně i Belalcázarova socha v západokolumbijském městě Cali.

Původní obyvatelé také zničili v kolumbijské metropoli Bogotá sochu jiného španělského dobyvatele a zakladatele tohoto města Gonzala Jiméneze de Quesady. Červenou barvou pak natřeli sochu španělské královny Isabely Kastilské. Ta financovala cestu Kolumba v roce 1492, při níž doplul do Ameriky, a odhalil tak Evropanům její existenci. Kolumbijská vláda nechala následně sochu Isabely i Kolumba v Bogotě v obavách z dalšího ničení dočasně odstranit z veřejného prostoru.

Kolumbus přinesl Španělsku, v jehož službách doplul na nový kontinent, bohatství a moc, ale domorodým obyvatelům nevědomky způsobil zkázu. Odhaduje se, že v 16. století vymřelo přes polovinu domorodých obyvatel Jižní a Střední Ameriky.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK