TZ: Tajemný kabinet profesora Beneše v Museu Montanelli

Výstava vzniká nejen jako oslava českého lékaře, neurochirurga, prof. Vladimíra Beneše. Expozice odhalí tohoto neobyčejného muže také jako vášnivého entomologa a sběratele. Estetické formy a barvy vystavených exponátů podnítí obdiv k přírodě, spojí se s uměleckými díly a videi ze sbírky Musea Montanelli. Museum se promění v tajemný kabinet kuriozit.

Vystavená výtvarná díla i sběratelské předměty by měly divákovi sloužit jako inspirace na cestě k poznání hlubších souvislostí a vazeb mezi přírodou, uměním, mikro a makrokosmem či k vnitřnímu rozletu a individuální interpretaci, a tak nabídnout každému jeho vlastní Theatrum Mundi.

Nekonečná variabilita přírody, její krása a řád, ale zároveň živelný destruktivní potenciál a nezkrotná expandující vitalita, je mnohými vnímána jako dílo Boží, které vždy lidstvo fascinovalo. Byla a neustále je nevyčerpatelným zdrojem inspirace (nejen) pro umělce, kteří se snažili zachytit prchavé okamžiky jejích proměn, vyznávali se z okouzlení její nádherou. Jeden z nich, neurochirurg prof. Vladimír Beneš, zapůjčil na výstavu svou entomologickou sbírku, která by měla být v dialogu s dalšími uměleckými díly, videi a dokumentacemi ze sbírky Musea Montanelli.

Při vchodu do muzea, v jeho dolní části, najdeme ryze imaginativní, jemné a s přírodou spojené „vnitřní“ práce Anny Zemánkové a Romana Franty v odděleném kabinetu. Z vedlejší podesty hledíme pak do zelené temné jeskyně s videem multimediálního umělce Jakuba Nepraše, na jemnou konceptuální práci Japonky Keiko Koitabashi, na obraz Daniela Pešty a jeho videoarty „Odnikud nikam“, či dílo Pauliny Skavové, Margot Margot, Jana Švankmajera a Cornelie Renz.  V horní části muzea, tam, kde se vstupuje do vlastní sbírky prof. Beneše, zhlédneme konceptuální umělce Anke Röhrscheid a její práci „Krev“, Luboše Plného s prací „My nose is bleeding“ a taktéž malou sbírku skurilních uměleckých předmětů. Všechny artefakty jsou ze sbírky Musea Montanelli. Tuto kuriózní kompozici obohacuje sedmiminutové video operace mozku s laskavým svolením neurochirurga prof. Beneše i jeho pacientů. V hlavních prostorách je k vidění téměř kompletní celoživotní entomologická sbírka pana profesora. V dolní části muzea je nainstalována sbírka přírodnin, drog, rostlin a herbária, včetně mikroskopu a dokumentace k „Wunderkabinettu“. V malém kině muzea pak můžete zhlédnout dokumentární film Pavla Štingla o činnosti neurochirurgického oddělení profesora Beneše v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

Smyslem výstavy je též pobídnutí či pozvánka divákovi uvědomit si naši společnou lidskou touhu po splynutí nejen s přírodou samotnou, ale i se vším nás přesahujícím, možná s vesmírem, který člověka zákonitě převyšuje. Jsme spojeni s kosmem, jsme jeho součástí, naše geny jsou pouze nepatrnou částicí vyššího řádu. Multimediální objekty, umělecká díla a přírodní i obskurní artefakty vytvářejí mystérium vjemů a projekcí v nejsofistikovanějším orgánu našeho těla, v mozku.

Výstava byla realizována na počest profesora Vladimíra Beneše.