TZ: Festival m3 / Umění v prostoru 2021

Letošní ročník Festival m3 / Umění v prostoru, jehož organizátorem je Studio Bubec ve spolupráci s GHMP a Uměním pro město začne 15. června vernisáží v ateliéru Bohumila Kafky na Praze 6 a bude pokračovat až do konce září. V průběhu celého festivalu je v plánu bohatý doprovodný program. Cílem akce je umisťování umění do veřejného prostoru a současně vyvolání diskuze na toto téma.

Pátý ročník festivalu m3 / umění v prostoru pokračuje v tradici – každý z předchozích ročníků se konal v jiné pražské čtvrti, nesl jiné téma a byl připraven jinou kurátorskou dvojicí. Díky této koncepci zabraňující umělecké stagnaci se návštěvníci festivalu mohou každý rok setkat se zcela odlišnými přístupy a pohledy na umění a veřejný prostor. Ročník 2021 se koná na širokém území centrálních částí Prahy 6 a Prahy 7.

Kurátoři Jitka Hlaváčková a Ludvík Hlaváček zvolili téma Terapie města. Město totiž nevnímají jen jako neživou kulisu života, ale jako jednoho z jeho hlavních aktérů.

Pro realizaci festivalu m3 2021 bylo osloveno čtrnáct umělců nebo uměleckých kolektivů, kteří mají osobní vztah k vybrané lokalitě – dlouhodobě tu žijí a pracují. Ke svému tvůrčímu úkolu tedy nepřistupují jen z pozice umělce, ale také jako občané znalí místních poměrů, s vnitřní motivací iniciovat zde pozitivní proměnu. Jsou mezi nimi například Milena Dopitová, Jiří Kovanda, Milan Mikuláštík nebo skupina Rafani.

Společně s kurátory se vybraní umělci pokusili vyhledat v oblasti obou městských částí několik neuralgických bodů (míst a témat) na těle městského organismu a inspirovat aktivitu, která nevidí město jen z hlediska funkčního mechanismu, ale i jako prostředí radosti a překvapení.